Virusul care a provocat focarul de pneumonie apărut în mod misterios

Neagoe Narcis-Florentin / 09 ian 2020 / 13:51

Virusul înrudit cu cel care provoacă SARS este considerat cauza focarului de pneumonie din China.

Un virus înrudit cu cel care provoacă Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) ar fi cauza focarului de pneumonie apărut în China, au transmis cercetătorii locali, conform Agerpres.

Medicii au depistat un nou coronavirus la 15 din cei 57 de bolnavi de pneumonie din Wuhan, fiind identificat deocamdată drept cauză a focarului.

Un coronavirus tipic

 

Genomul virusului a fost secvențiat, iar analizele făcute unuia dintre pacienți au arătat că acesta pare un coronavirus tipic.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 - 2003.

Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

Virusul, mult mai cruțător față de MERS și SARS

 

Cu toate că noul coronavirus a infectat 57 de bolnavi, acesta nu pare să fie la fel de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.

Opt pacienți s-au recuperat deja și au fost externați, iar niciun infectat nu a murit.