Virtuozii flautului: Matei Ioachimescu și Agata Igras, recital extraordinar

Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează un recital extraordinar de muzică clasică, în data de 20 decembrie, la Varşovia, prin care va încheia festiv sezonul 2016 de manifestări românești din Polonia.

Recitalul de la Varşovia va fi o întâlnire-eveniment a două personalități marcante ale vieții flautistice românești și poloneze, Matei Ioachimescu și Agata Igras, cu unul dintre cei mai dinamici pianiști polonezi, Mariusz Rutkowski, într-un program care îmbină magia muzicii compozitoarei Doina Rotaru sau a compozitorului britanic Ian Clarke cu virtuozitatea explozivă a celor trei interpreți. Recitalul va avea loc într-unul dintre cunoscutele spaţii muzicale ale capitalei poloneze, Palatul de pe Insulă (Pałac na Wyspie), cu un program special conceput, cuprinzând, printre altele, lucrări de Doina Rotaru, Vasile Jianu, Călin Ioachimescu, Dmitri Șostakovici și Piotr Ilici Ceaikovski. 

Citește și: Hedda Gabler revine acasă după turneul de succes din Japonia!

Flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni ai generaţiei sale. Născut la Bucureşti, într-o familie cu bogată tradiţie muzicală, a studiat flautul la celebra Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite, la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase. S-a perfecţionat cu profesori celebri: Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle şi Renate Armin Greiss. Este Magister Artium al Universităţii din Viena, artist al Fundaţiei „Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării" de Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor derulate, flautistul Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă, prezentând programe de mare succes în Europa şi Asia, fiind  recunoscut pentru interpretările sale ale repertoriului baroc, dar şi modern şi pentru proiecte cross-over. CD-ul său de debut, intitulat „Lumière”, se bucură de o mare apreciere din partea publicului şi a criticilor de specialitate deopotrivă. 

Citește și: EXCLUSIV 20 de ani fără Marcello Mastroianni: iubirile sale celebre şi furtunoase

Agata Igras este absolventă a Academiei de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia și a studiilor postuniversitare la Conservatorul Regal din Haga, sub îndrumarea profesorilor Rien de Reede şi Thies Roord. S-a perfecționat cu profesori precum Julius Baker, William Bennett, Robert Aitken, Jean-Claude Gerard, Emmanuel Pahud, Carlos Bruneel, Patricia Morris și Robert Dick. A concertat sub bagheta unor dirijori celebri ca: Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Jerzy Semkow, Jan Krenz, Antoni Wit, Jerzy Maksymiuk, Jacek Kaspszyk, Emmanuel Krivine, Gerd Albrecht, José Cura, Ian Hobson, Shlomo Mintz, Jose Maria Florencio, Massimiliano Caldi. Colaborează cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii Naționale poloneze, Orchestra Radio, Orchestra Wratislavia, Concerto Avenna, Orchestra Sinfonia Varsovia, unde, timp de câțiva ani a fost prim solistă, de asemenea, concertează pe scene internaționale. În 2013 a devenit doctor în muzică al Universității de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia.

Mariusz Rutkowski a absolvit Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia, sub îndrumarea profesorilor Maria Szraiber şi Maja Nosowska. Este premiat la numeroase concursuri de pian, printre care Concursul Internaţional „Stanisław Moniuszki” (Varşovia 2001) sau Concursul „Ignacy Jan Paderewski” (Bydgoszcz 1999 şi 2006). Albumele CD, pe care le-a înregistrat ca solist sau acompaniator, au fost nominalizate în repetate rânduri la Premiile Muzicale poloneze „Fryderyk”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel