Violeta Vijulie, declarații șocante despre Toader-Kovesi. Oana Zamfir: Ați spus așa ceva?! Aveți probe?

Oana Zamfir
Oana Zamfir

Oana Zamfir și Violeta Vijulie au avut un schimb de replici, în direct, la Antena 3, în emisiunea Exces de putere.

Violeta Vijulie, PNL, a lăsat să se înțeleagă că Tudorel Toader se ocupă de dosarele din justiție ale Laurei Codruța Kovesi.

Iată replicile dintre Oana Zamfir și Violeta Vijulie:

Oana Zamfir: Ați spus că ministrul Toader face dosarul doamnei Kovesi?

Violeta Vijulie: Cred că Tudorel Toader are o influență malefică asupra justiției care sper să se termine în curând. Din păcate, noi tot încercăm să-l demitem, dar coaliția îl susține.

Oana Zamfir: Secţia de investigare a magistraţilor este numită, prin concurs, de către CSM. Explicați-mi lanțul... cum a ajuns Toader să facă dosarul Laurei Codruța Kovesi?!

Violeta Vijulie: Prin influențe politice.

Oana Zamfir: Ați făcut o afirmație. Aveți probe că Toader influențează dosarul doamnei Kovesi?

Violeta Vijulie: Da, am. Pot să vă dau revista presei de pe net. (...) Când Kovesi era audiată la Bruxelles, în România, era chemată la Procuratură. Acest lucru arată că dosarul este instrumentat politic.

Oana Zamfir: Realizați că faceți o presiune enormă asupra procurorilor? CSM v-ar putea sancționa.

Violeta Vijulie: Constituția este de partea mea. Nu am nicio problemă.

----

Kovesi, urmărire penală

Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat în modalitatea coordonării (...) şi complicitate la represiune nedreaptă sub forma participaţiei improprii.

VEZI ȘI: Oana Zamfir: "A murit". Violeta Vijulie: "De ani întregi de când vin la Antena 3, am tot spus!"

Potrivit unui comunicat al Parchetului, pe data de 7 martie 2019 i-a fost adusă la cunoştinţă efectuarea în continuare a urmăririi penale.

"Faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfăşurată, prin ordine şi dispoziţii date, grupul infracţional iniţiat de doi procurori şi un ofiţer de poliţie judiciară, la care au aderat alţi trei procurori şi un alt ofiţer de poliţie judiciară, iar aceştia ar fi acţionat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi uz de fals", informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Potrivit anchetatorilor, ordinele şi dispoziţiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiaşi persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât şi în aceea de martor cu identitate reală, precum şi într-un ordin privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul DNA, ordin prin care ar fi fost încălcate dispoziţiile art. 143 alin. 2 şi 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanţele de judecată numai a suporturilor care conţin convorbirile relevante în cauză.

"Totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispoziţiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanţei prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcţii de conducere din cadrul DNA - Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror şef secţie să confirme, fără vinovăţie, un rechizitoriu nelegal şi netemeinic şi să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată", se arată în comunicat.

Efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel