Violenţa în familie: Acţiunea penală, din oficiu - proiect adoptat tacit

Senat
Senat

Acţiunea penală va fi pusă în mişcare din oficiu în cazuri de violenţa în familie, conform unui proiect adoptat tacit la Senat.

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă pentru modificarea art. 199 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se elimină posibilitatea care permite ca agresorii să fie exoneraţi de răspundere penală în cazuri de violenţă în familie.

Nota de adoptare tacită, pentru proiectul la care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 27 februarie, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Adrian Ţuţuianu.

'În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi 196 (n.r. - referitoare la pedepsirea actelor de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice) săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea nu înlătură răspunderea penală', se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari preponderent PNL.

Iniţiatorii susţin în expunerea de motive că 'legislaţia românească menţine o portiţă prin care autorul faptelor penale poate să fie complet exonerat de răspunderea penală pentru faptele sale întrucât art. 199 din Codul penal prevede că 'împăcarea înlătură răspunderea penală'. (...) Posibilitatea prevăzută acum de Codul penal ca agresorul să se împace cu victima menţine riscuri majore pentru aceasta din urmă de a fi agresată şi abuzată, dar expune şi alte persoane riscurilor de a cădea victime unui agresor care ştie că are la îndemână 'portiţa împăcării.

[citeste si]

Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel