Viktor Orban: South Stream va fi construit. Nu vom depinde de Ucraina

01 iul 2014 / 21:08

Premierul Viktor Orban susține că Ungaria nu intenționează să refuze construcția gazoductului South Stream, cu toate că Budapesta sprijină Ucraina. Uniunea Europeană a cerut suspendarea lucrărilor la gazoductul care transportă gaz rus în țări din centrul și sudul Europei, ca urmare a implicării Moscovei în criza de la Kiev.

"Vom construi South Stream, din moment ce proiectul consolidează securitatea energetică a țării noastre și nu vom permite ca Ungaria să fie dependentă de Ucraina", a spus Orban, marți, în timpul unei vizite la Belgrad, potrivit Itar-Tass.

Orban a adăugat că cei care caută să suspende proiectul ar trebui ca mai întâi să ofere o alternativă a surselor de aprovizionare.

Comisia Europeană a lansat toamna trecută o probă anti-monopol a proiectului South Stream, pe motiv că nu se conformează normelor Uniunii Europene. Primăvara aceasta, după anexarea Crimeii de către Rusia, Comisia Europeană le-a cerut tuturor țărilor implementate în proiect să sisteze implementarea.

Ca urmare a presiunilor venite de la Bruxelles, Bulgaria a acționat întocmai și a oprit construcția secțiunii de gazoduct care îi traversează teritoriul.

Cu toate astea, șefii Gazprom și OMV, Alexei Miller și Gerhard Roiss, au semnat la 24 iunie acordul final privind construcția secțiunii de gazoduct South Stream de pe teritoriul Austriei. 

Putin, la Viena. OMV și Gazprom, acord privind South Stream