Viitorul şef al diplomaţiei UE pune într-o situaţie stânjenitoare Comisia Europeană

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Viitorul şef al diplomaţiei UE pune într-o situaţie stânjenitoare Comisia Europeană, după ce a publicat un document confidenţial.

Comisia Europeană a cerut vineri guvernului spaniol să examineze cazul ministrului său de externe, Josep Borrell, care este şi viitorul şef al diplomaţiei europene, după ce acesta a publicat pe contul său de Twitter un document confidenţial despre o procedură judiciară împotriva unei separatiste catalane, scrie Agerpres după o relatare AFP.

Gafa lui Borell pune într-o situaţie stânjenitoare viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea votului de învestire în Parlamentul European.

Într-o postare pe Twitter, Borrell a arătat un document expediat de autorităţile britanice - prin sistemul SIRENE - în care se solicită Madridului informaţii suplimentare despre mandatul european de arestare emis pe numele separatistei catalane Clara Ponsati, refugiată în Scoţia.

Date personale confidențiale, publicate

În mesajul său, pe care l-a şters rapid, dar au fost păstrate copii, Borrell publică date personale confidenţiale.

După apariţia acestui mesaj, eurodeputata catalană Diana Riba i Giner, din grupul Verzilor, a trimis o scrisoare de protest către preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi succesoarea acestuia, Ursula von der Leyen. În scrisoare se solicită retragerea nominalizării lui Borrell pentru postul de şef al diplomaţiei europene dacă va fi dovedit că el a folosit abuziv informaţii confidenţiale.

Pentru utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) se aplică reguli clare şi toată lumea trebuie să le respecte, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva. Dar tweet-ul a fost postat de dl. Borrell în calitatea sa de ministru al afacerilor externe al Spaniei şi revine acum autorităţilor spaniole să urmărească această afacere, a completat ea.

Sancțiuni financiare prevăzute

Sancţiuni financiare sunt prevăzute în cazul încălcării regulamentului, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Comisiei Europene.

Josep Borrell a fost desemnat de liderii europeni să fie viitorul şef al diplomaţiei europene şi de asemenea unul dintre vicepreşedinţii executivului comunitar condus de Ursula von der Leyen.

Parlamentul European a aprobat deja nominalizarea lui Josep Borrell pentru acest post. Însă eurodeputaţii mai trebuie să valideze şi viitoarea Comisie Europeană în ansamblu într-un vot prevăzut pentru 27 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel