Viitorul comisar european pentru comerţ îi cere lui Trump să renunţe la politicile "necugetate"

Uniunea Europeană va încerca să îl convingă pe preşedintele american Donald Trump să renunţe la politicile comerciale "necugetate", a declarat marţi Phil Hogan, viitorul comisar european pentru comerţ, citat de Reuters.

Irlandezul Hogan, comisar pentru agricultură în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, aflată la sfârşit de mandat, va face parte din echipa de 27 de comisari condusă de noua şefă a Comisiei, Ursula von der Leyen, după aprobarea de către Parlamentul European. Principalele probleme cu care se va confrunta sunt relaţiile economice ale Uniunii Europene cu Regatul Unit, după Brexit, şi comerţul cu Statele Unite, arată Reuters.

"Domnul Trump şi-a indicat cu siguranţă preferinţa pentru războaie comerciale, nu pentru acorduri comerciale. Dacă va continua în special această dinamică a protecţionismului, mă aştept ca Uniunea Europeană să continue să realizeze acorduri în întreaga lume", a afirmat Hogan la televiziunea naţională irlandeză RTE.

"Însă, evident, vom face tot ce putem pentru a-l face pe domnul Trump să vadă că abordarea sa este greşită şi sperăm că va putea să renunţe la unele din comportamentele sale necugetate, pe care le-am observat în relaţia cu China şi în descrierea Uniunii Europene ca un risc de securitate", a adăugat el.

Hogan a criticat şi modul în care Regatul Unit a abordat Brexit-ul în ultimii trei ani. El i-a acuzat pe politicienii pro-Brexit de minciună, Parlamentul britanic - de politici absurde şi a apreciat că retragerea din UE este o "utopie" care a existat doar în manifestul electoral al Partidului Conservator. Marţi, el a arătat că, în ciuda dorinţei Londrei de a încheia rapid un acord comercial, Bruxellesul va avea nevoie de şase până la opt luni pentru a formula un mandat în vederea negocierilor, presupunând că se ajunge mai întâi, anul acesta, la un acord pentru Brexit.

Retragerea Regatului Unit din UE fără un acord ar întârzia şi mai mult încheierea unui tratat comercial, a susţinut Hogan, reluând poziţia deja cunoscută a Uniunii Europene, conform căreia principalele chestiuni legate de Brexit - drepturile cetăţenilor, reglementarea financiară şi frontiera irlandeză - tot vor trebui rezolvate. "Sunt mulţi oameni în Regatul Unit care nu şi-au dat seama că dacă are loc o ieşire necontrolată din Uniunea Europeană, tot va trebui să facem faţă aceloraşi probleme", a spus el. "E o iluzie că acestea vor dispărea; nu vor dispărea. Vor fi implicate în esenţa fazei a doua a negocierilor, dacă prima fază nu se încheie, şi nu există scăpare".

Von der Leyen l-a apreciat pe Hogan drept un negociator "excelent, corect şi hotărât", iar premierul irlandez Leo Varadkar a declarat că numirea conaţionalului său reprezintă "o evoluţie foarte pozitivă pentru Irlanda", iar preluarea portofoliului comercial european de către un irlandez este un avantaj evident. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel