Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Vigorous Warrior vulnerabil la Insidious Warrior. Ce a uitat exercițiul NATO

NATO
NATO

Vigorous Warrior trebuie să atace Insidious Warrior înainte să înceapă lupta, altfel riscă să o piardă din start. Exercițiile NATO nu acoperă o vulnerabilitate importantă. Unde este călcâiul lui Ahile pentru occident?

Cel mai mare exerciţiu cu specific medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice s-a desfășurat în această săptămână în România. Sute de civili și mii de militari au învățat să coopereze în cazul în care s-ar produce o catastrofă naturală sau tehnologică, ori ar avea loc o agresiune cu arme chimice sau biologice.

Nu doar armata și poliția ar fi afectate în acest ultim caz, ci și operatorii sistemelor de transport și servicii publice. Practic, orașele ar fi blocate, fără apă, electricitate și alimente, iar bande violente ar putea jefui proprietăți și ataca victime civile, profitând de incapacitarea forțelor de ordine. O epidemie cu un virus agresiv sau un atac biologic ar genera, deci, nu doar probleme medicale, ci și o criză socială majoră.

Din păcate, exercițiul Vigurous Warrior 2019 nu ia în calcul un tip de agresiune care se desfășoară deja de ani buni și nici nu exersează o ripostă pe măsura celui mai negru scenariu posibil.

Refuzul vaccinării face mii de victime în Europa

Dacă la exercițiul de la Metrou s-a intervenit pentru câteva victime ale unui accident simulat (voluntari care au jucat un rol), în războiul despre care vorbim au murit doar în această iarnă câteva sute de oameni în România, peste o mie în Franța, câteva mii în  Europa. Decese adevărate, nu simularea unor accidente într-un exercițiu.

Refuzul vaccinării poate fi o modă: așa cum un copil răzgâiat refuză o jucărie, oamenii care nu au cunoscut variola, nici nu și-au văzut vecinii murind de febră tifoidă le iau propriilor copii șansa de a scăpa de cancer, îi expun riscului de a muri de pojar și câte altele. Așa cum unii nu se mai bărbieresc pentru că vor să arate ca vikingii, măcar la față, dacă nu pot să aibă pătrățele de pe abdomen, așa își condamnă unii copii, pentru a fi ”în tendințe”.

Cine stabilește aceste tendințe? Cine se află în spatele campaniei de dezinformare soldate, până acum cu mii de morți? Cui folosește campania anti-vaccinare?

Cui folosește campania anti-vaccinare

Singurul beneficiar la care mă pot gândi ar fi un actor statal aflat în confruntare cu societatea occidentală. Unul care nu produce vaccinuri moderne, dar care s-ar bucura că adversarii au cheltuieli mai mari de sănătate (terapiile pentru tratarea bolilor sunt mai scumpe decât prevenția, apar dizabilități, cheltuieli sociale și pentru boli cronice etc)  că se auto-vulnerabilizează și, mai important, că o astfel de campnaie negativă construiește neîncrederea între autorități și populație. Țesătura socială se rupe mai ușor dacă apar astfel de tensiuni. Iar în momentele cheie, în timpul unor crize, vocea experților sau cea a liderilor va fi astupată de hărmălaia contestatarilor antrenați în exerciții de ură și contestare pe teme aparent mărunte, cum ar fi vaccinarea.

 

Cine se află în spatele idioților utili? 

Mi se pare greu de crezut că această campanie de succes, care a condamnat, de exemplu, câteva generații de românce la cancer de col uterin, ar fi opera unor amatori: doi-trei habotnici, doi-trei medici avizi de publicitate și o vedetă expirată de televiziune. Cred că în spate se află experți în comunicare, psihologi, comandouri de internet, iar cei pe care îi vedem sunt doar ”idioții utili cauzei”, cum i-a numit Lenin.

Ipoteza că Rusia s-ar afla în spatele campaniei anti-vaccinare ar avea argumente: nu produce vaccinuri moderne, are interesul și capacitatea de a purta războiul informațional în lumea digitală, vede Occidentul ca pe o amenințare. A mai folosit această armă și în epoca hârtiei și a tubului catodic, de ce nu  ar utiliza-o azi, în era siliciului și a led-urilor?

Faptul că nu s-au găsit dovezi, nu ne scuză pentru lipsa unor exerciții de pregătire sau chiar a unei campanii online desfășurate la nivelul celei pe care o derulează adversarii vaccinării. Vigorous Warrior trebuie să atace Insidious Warrior înainte să înceapă lupta, altfel riscă să o piardă din start.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel