Victoria Nuland nu a gafat

Cel mai important diplomat trimis de Statele Unite ale Americii în Uniunea Europeană a înjurat Bruxelles-ul în timpul unei conversaţii telefonice cu ambasadorul american în Ucraina. Limbajul marinăresc al Victoriei Nuland a devenit un subiect de presă în sine, dar s-a pierdut esenţa discuţiei dintre cei doi oficiali ai SUA. UE, prima interesată ca Ucraina să se dezlipească de Rusia, eşuează în tentativa de a soluţiona criza politică de la Kiev printr-un deznodământ favorabil proiectului european.

Birocraţii Bruxelles-ului se simt vexaţi de acel ”Ffffuck the EU” spus apăsat de Nuland. Se grăbesc să sublinieze succesele baronesei Catherine Ashton, care şi-a adus aportul la normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, fapt care însă nu reprezintă nici pe departe un trofeu diplomatic. Să nu uităm că şefa diplomaţiei europene a mers la sfârşitul anului trecut la Kiev, a declarat la finele unei întâlniri cu Viktor Ianukovici că acesta angajează pe un drum european, pentru ca în ziua următoare preşedintele ucrainean să anunţe consolidarea relaţiilor cu Rusia.

Cuvintele Victoriei Nuland nu sunt uşor digerabile de către liderii UE. E şi normal. Diplomaţia Uniunii Europene încearcă să se angajeze în aceeaşi măsură cu cea a SUA în cele mai importante dosare globale, precum programul nuclear al Iranului sau pacea israelo-palestiniană. În acelaşi timp, UE şi SUA poartă negocieri în privinţa Acordului de Liber Schimb. E cel puţin neplăcut să afli că partenerul occidental care - pe lângă faptul că te spionează masiv de câţiva ani - te mai şi înjură pentru lipsa performanţei.

Ar fi însă o mostră de ipocrizie să afişezi indignare şi să mimezi mirarea, când ştii că există mulţi alţi diplomaţi americani şi chiar europeni care gândesc la fel ca dna. Nuland. Poate că şi aceştia, la rândul lor, au exprimat aceleaşi aprecieri într-o convorbire telefonică, fiecare în limba lui. Mai mult, am înţeles de la un radio din Moscova, Ekho Moskvy, citat de presa internaţională, că un număr considerabil de ucraineni care îi împărtăşesc opiniile au salutat sinceritatea Victoriei Nuland. E ridicol să numeşti înregistrarea discuţiei dintre Nuland şi Geoffrey Pyatt o gafă.

Cred că primul sentiment care ar trebui să încerce Uniunea Europeană este acela de îngrijorare, nu de blazare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel