Victor Negrescu: Este important să profităm de acest moment

Rodica Mitu / 22 dec 2017 / 09:28

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a organizat, pe 21 decembrie 2017, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, prima videoconferință națională dedicată Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu prefecții, reprezentanții Consiliilor Județene și alte oficialități din reședințele de județ.

În cadrul ședinței au fost evidențiate progresele înregistrate în procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care țara noastră îl va exercita timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, fiind totodată stabilite liniile de acțiune necesare continuării demersurilor de organizare.

Victor Negrescu, declarații

„Cu suportul oferit de colegii din Ministerul Afacerilor Interne am demarat discuțiile despre operaționalizarea deciziei Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene privind organizarea evenimentelor din calendarul oficial în toată țara.

Este important să profităm de acest moment pentru a crește gradul de cunoaștere a României, iar în acest sens dorim să implicăm toate resursele disponibile, atât pe plan national, cât și local.

Obiectivul nostru este ca fiecare român, oriunde s-ar afla, să simtă că deține o parte din această Președinție și că, într-adevăr, acest mandat este despre cetățeni și așteptările lor cu privire la Uniunea Europeană, precum și despre rolul țării noastre în cadrul proiectului comunitar", a subliniat Victor Negrescu.

Informații suplimentare

România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru.

[citeste si]

Eforturile unei Președinții se concentrează în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre. Președinția trebuie să acționeze ca un facilitator, fiind responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația europeană, de asigurarea continuităţii agendei Uniunii Europene, a unor procese legislative bine organizate şi a cooperării dintre statele membre. De asemenea, Președinția organizează întâlniri cu Parlamentul European și alte reuniuni formale la toate nivelele.