Vicepreşedintele ANRE, anunț important pentru consumatorii de energie electrică

Curent electric
Curent electric

Preţurile la energie pe piaţa liberă, pentru consumatorii casnici, nu vor mai putea fi mai mici decât cele reglementate, în condiţiile în care pe pieţele angro nu se estimează un trend semnificativ descrescător, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Aceasta, în contextul în care, anterior, tot marţi, ANRE a emis un comunicat de presă potrivit căruia preţul energiei şi al gazelor naturale pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu vor creşte până în anul 2022, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018. 'Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislaţia secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creşteri de preţuri la energia electrică şi gazele naturale furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 - 28.07.2022 - pentru energia electrică, şi în perioada 01.01.2019 - 28.02.2022 - pentru gazele naturale', se arată în comunicatul instituţiei.

Opțiune pentru consumatorii casnici

În plus, consumatorii casnici au posibilitatea de a reveni din nou în piaţa reglementată, potrivit OUG 114, lucru care nu era permis până acum. 'Este de lăudat, că, în aceste condiţii, când pe pieţele centralizate preţurile sunt foarte mari, pe piaţa angro încă sunt furnizori care îşi permit să ofere preţuri mai mici decât cele reglementate. Nu ştiu dacă această situaţie se poate menţine pe termen lung, pentru că nu vedem un trend descrescător semnificativ pe pieţele angro', a spus Nagy-Bege. În prezent, potrivit comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE, mai există o ofertă a unui furnizor de a livra energie la preţ mai mic decât cel reglementat consumatorilor casnici şi aceasta în condiţiile în care piaţa de energie a fost total liberalizată la 1 ianuarie 2018 şi, vara trecută, existau în piaţa liberă peste 20 de oferte mai bune decât preţul stabilit de ANRE. Întrebat dacă, personal, are un contract de energie pe piaţa liberă şi dacă va reveni în sistem reglementat, vicepreşedintele ANRE a răspuns: 'Am contract pe piaţa liberă. Depinde de furnizorul meu. Dacă furnizorul menţine preţul pe care îl am acum, nu am de ce să mă întorc în piaţa reglementată'.

Recomandare înainte de schimbarea furnizorului

El le-a recomandat consumatorilor ca, înainte de a decide schimbarea furnizorului, să se documenteze foarte atent cu privire la preţurile din piaţă. 'Le recomand consumatorilor să se documenteze foarte atent, să urmărească evoluţia preţului reglementat. La energia electrică vom avea preţ reglementat începând cu 1 martie, să folosească comparatorul de preţuri, iar ieri au fost lansate şi aplicaţiile pentru telefoane mobile, atât pentru Android, cât şi pentru IOS, să compare preţul reglementat cu eventualele oferte de pe piaţa liberă şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză', a adăugat Nagy-Bege. Reprezentanţii ANRE şi cei ai companiilor din energie s-au întâlnit, marţi, pentru discuţii pe tema legislaţiei secundare privind furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici, în contextul OUG 114/2018, întâlnire la care presa nu a avut acces. Un proiect de ordin propus de ANRE prevede ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie. Potrivit unor participanţi la discuţii, reprezentanţii Hidroelectrica au arătat că aceste propuneri creează discriminare între producători. De cealaltă parte, responsabilii ANRE au indicat faptul că oricum nu poate exista concurenţă între producătorii din România, atâta vreme cât fiecare se bazează pe surse diferite, cu costuri diferite, iar energia hidro şi cea nucleară sunt cele mai ieftine. 

VEZI ȘI:

Transelectrica, anunț despre importul de energie

OUG, contradicții în alianță. Petcu: Am semnale în acest sens


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel