Vestele galbene britanice, chemate să manifesteze la Londra

Protest vestele galbene
Protest vestele galbene

Mişcarea anti-austeritate 'People's Assembly' a chemat pentru sâmbătă, la Londra, la o 'manifestaţie naţională', îndemnându-i pe participanţi să poarte 'veste galbene', simbolul manifestaţiilor care zguduie Franţa începând din noiembrie, transmite AFP. 

'People's Assembly', cu orientare de stânga, a lansat un apel la organizarea de adunări şi în alte oraşe britanice săptămâna viitoare. Ea cere, de asemenea, alegeri legislative anticipate pentru alungarea de la guvernare a Partidului Conservator, aflat la putere din 2010. 'Nu vă uitaţi vesta galbenă', se spune în apelul lansat pe pagina de Facebook a mişcării, sub cuvântul de ordine 'Vestele galbene împotriva austerităţii'. Mai mult de 1.700 de persoane şi-au anunţat pe Facebook participarea la manifestaţie. 

Şi alte organizaţii, printre care 'Stand Up To racism', care critică politica guvernului în materie de primire de refugiaţi, şi-au chemat simpatizanţii să se alăture adunării, la care va lua cuvântul şi o deputată laburistă, Laura Pidcock. În paralel, pe reţelele sociale, militanţi pro-Brexit, printre care unii apropiaţi de extrema dreapta, au lansat la rândul lor un apel la manifestaţie, sub hashtagul '#YellowVestUK'. Chiar dacă mobilizarea 'vestelor galbene' britanice a rămas până acum foarte redusă, anumite grupuri au fost puternic criticate în ultimele zile după ce au proferat insulte ori au intimidat jurnalişti şi deputaţi în preajma parlamentului, care a început dezbaterea acordului cu privire la Brexit. 

Mobilizarea 'vestelor galbene' britanice a rămas până acum foarte redusă

Deputata conservatoare Anna Soubry, favorabilă unui al doilea referendum, a fost numită 'nazistă' luni de manifestanţi pro-Brexit, unii îmbrăcaţi cu veste galbene. Deputata i-a descris drept un mic grup de persoane 'care se plimbau în jurul Westminster-ului şi intimidau oamenii'. Aceste acţiuni au fost condamnate de guvern şi i-au determinat pe mai mult de 50 de deputaţi să trimită o scrisoare şefei Scotland Yard pentru a-şi exprima 'via preocupare faţă de deteriorarea situaţiei de securitate în proximitatea parlamentului'. 

Sâmbătă, 'veste galbene' reunite la Londra sau Manchester au preluat sloganuri ale English Defence League (EDL), o grupare marginală de extremă dreapta care susţine că luptă împotriva ameninţării islamiste, a relatat cotidianul The Independant.

Vezi şi: Primăria București a respins cererea pentru protestul din 10 ianuarie

Șoferiță băută, la volan, scuză hilară: M-am sacrificat!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel