Venezuela. Serghei Lavrov atac la adresa SUA

Bogdan Cotigă / 26 ian 2019 / 06:13
Proteste în Venezuela
Proteste în Venezuela

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat vineri 'politica distructivă' a Statelor Unite în Venezuela, pradă tulburărilor după ce liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar, relatează AFP. 

'Politica (Statelor Unite) în ce priveşte Venezuela, ca şi numeroase alte ţări, este distructivă, după părerea mea. Asta nu mai trebuie dovedit', a declarat Serghei Lavrov în cursul unei conferinţe de presă la Rabat împreună cu omologul său marocan, Nasser Bourita, retransmisă pe site-ul Ministerului rus de Externe. 'Vedem cu toţii apeluri deschise la o lovitură de stat', a continuat el, citat de agenţiile ruse de presă. 'Acest comportament (al Statelor Unite) este inadmisibil, sabotează principiile Cartei ONU şi normele comunităţii internaţionale', a mai spus şeful diplomaţiei de la Moscova, adăugând că Rusia îşi va apăra poziţia dacă va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.

Tensiunea, în creștere


Tensiunea a crescut în Venezuela după ce liderul opoziţiei şi preşedinte al parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar al ţării în locul lui Nicolas Maduro, preşedintele în exerciţiu. Juan Guaido a fost deja recunoscut de Statele Unite, apoi de mai multe ţări din America Latină şi de Canada. Rusia - al doilea creditor al Caracasului după China - este un important sprijin politic şi financiar al Venezuelei, sufocată de o profundă criză economică. În decembrie, preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a anunţat astfel în cursul unei vizite la Moscova investiţii ruse de şase miliarde de dolari în sectorul petrolier şi minier din Venezuela. Joi, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat sprijinul pentru actuala putere cu prilejul unei discuţii telefonice cu Nicolas Maduro.

VEZI ȘI:

Criză Venezuela. Maduro, întrevedere cu președintele autoproclamat

Venezuela. Președintele autoproclamat, solicitare pentru armată