Venezuela. Juan Guaido face următorul pas pentru răsturnarea lui Maduro

Parlamentul venezuelean, controlat de opoziţie, a numit marţi 'reprezentanţi diplomatici' (ambasadori şi însărcinaţi cu afaceri) în state care l-au recunosc pe liderul său, Juan Guaido, drept preşedinte interimar al ţării, relatează AFP.

Ţările respective sunt Argentina, Canada, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Panama, Peru şi SUA, precum şi Grupul de la Lima, grup format din 12 ţări de pe continentul american (Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay şi Peru - n.r.). Toate acestea au decis să nu îl mai recunoască pe socialistul Nicolas Maduro ca şef al statului. Juan Guaido, care a condus şedinţa parlamentară în cursul căreia acestei numiri au fost aprobate, a profitat de moment pentru a se adresa celor 2,3 milioane de venezueleni care, conform ONU, au părăsit ţara din 2015 din cauza gravei crize economice. 'Vă ducem lipsa. Aceştia sunt reprezentanţii voştri, care vor veghea asupra intereselor voastre, dar şi asupra întoarcerii voastre rapide în patrie', a declarat el în aplauzele deputaţilor.

Mesaj de la americani

Încă de duminică secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că opozantul Carlos Vecchio va fi noul însărcinat cu afaceri al Venezuelei în SUA. 'Noi exercităm competenţele (executivului) pentru a ajunge la oprirea uzurpării, la un guvern de tranziţie şi la alegeri libere', a reamintit marţi Juan Guaido. Deputatul de dreapta s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei la 23 ianuarie invocând un vid de putere deoarece opoziţia consideră că al doilea mandat al lui Nicolas Maduro, început la 10 ianuarie, este unul fraudulos. Juan Guaido a primit de atunci un sprijin internaţional tot mai numeros, în timp ce preşedintele socialist a denunţat o lovitură de stat orchestrată de SUA.

VEZI ȘI:

Criză Venezuela. SUA avertizează prin social media

Maduro-Venezuela. SUA, cerere către toate țările


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel