Venezuela: Adunarea constituantă vrea să organizeze alegeri legislative anticipate

Adunarea constituantă a Venezuelei, o instituţie formată din fideli ai preşedintelui socialist Nicolas Maduro, a anunţat luni că intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru a reînnoi componenţa parlamentului, controlat de opoziţie, relatează AFP. 

'Voi propune o comisie (...) pentru a evalua, în conformitate cu legea, Constituţia şi situaţia politică a ţării noastre, în urma unor consultări cu toate organismele, poporul, strada, când va fi cel mai bun moment pentru a organiza aceste alegeri', a declarat preşedintele Adunării constituante, Diosdado Cabello, în cadrul unei şedinţe.

'Dacă rezultatul acestei consultări va fi că asta trebuie să se întâmple pe 1 ianuarie (2020), vom organiza aceste alegeri ale Adunării naţionale pe 1 ianuarie. Dacă se va dovedi că aceste alegeri trebuie organizate în acest an (...), ele se vor face cum o va spune consultarea', a adăugat numărul doi al regimului, care speră să furnizeze 'această informaţie ţării în zilele următoare'.

Alegerile pentru reînnoirea Adunării naţionale, prezidată de opozantul Juan Guaido, sunt în prezent prevăzute să aibă loc în 2020. Opoziţia a obţinut majoritatea în parlament în decembrie 2015 pentru o perioadă de cinci ani, dar la puţin timp după constituirea sa, Curtea supremă de justiţie, o instituţie despre care se ştie că este apropiată de guvernul lui Nicolas Maduro, a declarat lucrările sale lovite de nulitate. Juan Guaido, recunoscut preşedinte al Venezuelei de circa 50 de ţări, printre care şi SUA, a avertizat duminică că sesiunea de luni a Adunării constituante va avea drept scop dizolvarea Parlamentului sau anunţarea de alegeri anticipate.

Adunarea constituantă, dotată cu puteri depline, a fost aleasă în iulie 2017 în urma unui scrutin contestat pentru a ocoli parlamentul dominat de opoziţie, după luni de proteste anti-Maduro care s-au soldat cu 125 de morţi. Mandatul său, prelungit în mai până la sfârşitul lui 2020, a fost de a redacta o nouă constituţie până în august 2019, dar niciun proiect nu a fost făcut public până în prezent, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel