Vatican: Papa Francisc, preocupat de 'suveranism' şi 'populism', pe fondul crizei politice din Italia

Papa Francisc a denunţat ''suveranismul'', o atitudine de 'închidere' care 'duce la război', şi a apreciat că populismul are un discurs 'foarte apropiat' de acesta, într-un interviu apărut vineri în publicaţia La Stampa, pe fondul crizei politice declanşate în Italia de către liderul de extrema dreaptă Matteo Salvini, informează AFP.

Suveranismul este o atitudine de izolare. Sunt îngrijorat pentru că auzim discursuri care seamănă cu cele ale lui Hitler în 1934. 'Noi mai întâi. Noi... noi': sunt gânduri care înfricoşează', a subliniat Suveranul Pontif, în interviul acordat cotidianului din Torino, fără a menţiona numele vreunui politician sau ţară. Omul forte al guvernului italian Matteo Salvini, liderul Ligii, a dinamitat joi coaliţia de la putere în care formaţiunea sa este aliată cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), provocând o criză politică. Salvini, care se declară prietenul premierului ungar Viktor Orban şi al liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen, îşi revendică apartenenţa la un 'front suveranist' al cărui scop este 'alungarea oligarhilor europeni'.

În caz de alegeri anticipate în toamnă, Matteo Salvini ar urma să concureze fără adversari redutabili, iar sondajele îi prezic o largă victorie cu sprijinul partidului neofascist Fratelli din Italia. 'O ţară trebuie să fie suverană, dar nu închisă. Suveranitatea trebuie apărată, dar trebuie de asemenea apărate relaţiile cu alte ţări, cu Comunitatea europeană. Suveranismul este o exagerare care sfârşeşte întotdeauna prost: duce la război', a avertizat papa. Întrebat despre 'populism', el a apreciat că este 'acelaşi discurs'. 'Populismele ne duc la suveranisme: acest sufix în 'isme' nu face niciodată bine ', a spus tranşant Suveranul Pontif. Potrivit papei, Europa, care reprezintă 'unitatea', 'nu trebuie să se dizolve'.

'Ea a slăbit cu anii, de asemenea din cauza unor probleme de guvernare, de disensiuni interne. Dar trebuie să o salvăm. După alegeri, sper să înceapă un proces de relansare', a afirmat el, salutând numirea unei femei la conducerea Comisiei Europene, nemţoaica Ursula von der Leyen. Papa Francisc evocă în mod regulat pericolul recrudescenţei partidelor populiste antiimigraţie, fără să numească vreodată ţările vizate sau vreun lider politic anume, notează AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel