Vaslui: Autorităţile au stabilit o serie de măsuri după confirmarea unui focar de pestă porcină africană în judeţ

Autorităţile judeţene au stabilit, miercuri, în cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) o serie de măsuri, după ce la o exploataţie din oraşul Murgeni a fost confirmată prezenţa unui focar de pestă porcină africană.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului Vaslui, în vederea izolării virusului pestei porcine africane şi împiedicării răspândirii acestuia spre gospodării sau alte ferme aflate în apropiere, în şedinţa CLCB s-a luat decizia sacrificării tuturor porcilor existenţi în exploataţie.

,,Din momentul suspiciunii, respectiv 23 septembrie, până la data actuală, au murit un număr de 25 capete porcine, efectivul existent în momentul de faţă fiind de 1973 capete. Animalele ucise în vederea lichidării focarului de boală vor fi evaluate înaintea uciderii de către o comisie desemnată de către Instituţia Prefectului şi vor fi despăgubite la preţul pieţii. A fost emisă decizia de neutralizare a cadavrelor ca urmare a uciderii în confirmarea pestei porcine africane. Pentru neutralizarea cadavrelor a fost aleasă metoda alternativă de neutralizare, respectiv îngroparea acestora. Îngroparea se face într-un loc stabilit de comun acord de către DSVSA Vaslui şi Consiliul Local al Primăriei Oraşului Murgeni, cu avizul Agenţiei Judeţene de Mediu şi Serviciul de Gospodărire a Apelor Vaslui, şi respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare privind biosecuritatea, precum şi a legislaţiei privind protecţia mediului', precizează sursa citată.

Totodată, în jurul focarului a fost instituită o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri, iar pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului, se va institui o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie. Autorităţile au mai stabilit ca toate spaţiile şi adăposturile în care au fost ţinute animale bolnave sau suspecte de boală, precum şi obiectele de orice fel care ar putea fi purtătoare de agenţi patogeni, inclusiv vehiculele care au intrat în contact cu aceste animale, să fie obligatoriu curăţate ţi dezinfectate, conform indicaţiilor medicului veterinar oficial. Furajele şi aşternutul animalelor potenţial purtătoare de agenţi patogeni trebuie arse sau ambalate la un loc cu gunoiul, care va fi depozitat pe o platformă sigură, dezinfectat conform indicaţiilor medicului veterinar oficial şi menţinut acolo cel puţin trei săptămâni. Scurgerile lichide din adăposturile de porcine sau din alte locuri în care au fost ţinute porcinele trebuie dezinfectate conform indicaţiilor medicului veterinar oficial.

,,Pentru a limita răspândirea bolii, până la noi dispoziţii, toate porcinele din localitate şi împrejurimi se vor ţine închise în curte, fără acces la păşunat şi bălţi, pentru a împiedica venirea în contact a porcinelor domestice cu cele sălbatice şi toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porcinele din curtea proprie sau cele de cadavre descoperite în locuri publice vor fi anunţate medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Este interzisă organizarea de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale.Toţi cetăţenii sunt obligaţi să respecte măsurile indicate în prezenta dispoziţie. Nerespectarea prevederilor acestei dispoziţii reprezintă încălcări ale legii, care pot fi sancţionate cu amenzi de până la 12.000 lei', se mai menţionează în comunicatul Instituţiei Prefectului Vaslui.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anunţat, marţi, că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană, într-o exploataţie comercială din oraşul Murgeni.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel