VARICELE, risc MORTAL pentru bolnavi

Venele varicoase, ce pot deveni vizibile pe picioare odată cu înaintarea în vârstă, nu dăunează doar aspectului ci pot creşte de cinci ori riscul de formare a cheagurilor de sânge, conform unui studiu recent, citat de UPI.

Cunoscute sub denumirea generică de tromboză venoasă profundă, aceste cheaguri, numite şi trombi, pot reprezenta un pericol la adresa vieţii în cazul în care se deplasează către plămâni sau inimă, potrivit unei echipe de cercetători din Taiwan.

Venele varicoase nu reprezintă doar un motiv de îngrijorare din punct de vedere cosmetic sau simptomatic; ele pot fi asociate cu o creştere a riscului de apariţie a unor probleme de sănătate mult mai grave, a declarat dr. Shyue-Luen Chang, unul dintre autorii studiului şi medic flebolog în cadrul departamentului de dermatologie de la Spitalul memorial Chang Gung din Taoyuan.

Circa 23% dintre persoanele adulte din Statele Unite se confruntă cu problema venelor vericoase, potrivit cercetătorilor. Echipa lui Chang a analizat un grup format din peste 425.000 de persoane, jumătate dintre care aveau vene varicoase, şi a descoperit că această problemă de sănătate era asociată cu o creştere de 5,3 ori a riscului de tromboză venoasă profundă.

Însă, nu se cunoaşte cu exactitate dacă venele varicoase au cauzat cheagurile sau dacă reprezintă un risc asociat cu acestea, a menţionat Chang precizând că este nevoie de studii suplimentare în acest sens. Nu se ştiu prea multe lucruri despre venele varicoase şi despre riscul de apariţie al unor boli asociate, a spus el subliniind că elucidarea potenţialelor asocieri între venele varicoase şi afecţiunile care pun în pericol viaţa este importantă.

[citeste si]

Oamenii de ştiinţă au aflat de asemenea că există o tendinţă de creştere a riscului de embolism pulmonar (prezenţa trombilor în plămâni) sau de boală arterială periferică (boală vasculară periferică) în rândul persoanelor cu vene varicoase, însă nu au putut preciza dacă acestea au reprezentat un factor de risc pentru aceste boli.

Pacienţii cu vene varicoase necesită monitorizare atentă şi o evaluare timpurie, a concluzionat Chang în urma studiului. Rezultatele cercetării au fost publicate marţi în Journal of the American Medical Association.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel