Vânătoare urși, lupi. Grațiela Gavrilescu: Luni semnez ordinul

Ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, a declarat joi, la Braşov, că Ordinul privind intervenţiile de urgenţă pentru carnivorele mari, respectiv urşi şi lupi, va fi semnat în 8 august 2017. 

"Pe 8 august vom semna Ordinul de ministru privind intervenţiile de urgenţă pentru carnivorele mari, respectiv urşi şi lupi. Înseamnă că nu se dă cotă de vânătoare - repet, nu se va da cotă de vânătoare - ci numai cotă de intervenţie. Există cota de intervenţie la urgenţă, în cazul în care ursul atacă direct omul şi se întâmplă ceva, sau cota de relocare, în care ursul atacă gospodăria omului de mai multe ori, dar nu atacă direct omul", a explicat ministrul Mediului. 

Gavrilescu a precizat că a fost organizată dezbatere publică, au avut loc consultări cu toate asociaţiile, cu UAT-urile, cu Academia Română, care a dat avizele necesare, punctând că "a fost un vid legislativ", pentru că de un an nu s-au mai dat aceste cote de intervenţie. 

"Cota de intervenţie era de 350 împărţit la doi, raportat la luna august, o să fie în jur de 140 de urşi. În acelaşi timp, cota rămâne la minister şi se face o întreagă procedură, respectiv Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, UAT-ul, care se întâlnesc, fac o hârtie către Direcţia de Biodiversitate a ministerului, pe ea pune avizul Garda Naţională de Mediu şi spune cota de intervenţie pentru localitatea respectivă. Această intervenţie nu se face întâmplător, numai cu specialiştii tehnici, nu cu vânătorii, pentru că nu este cotă de vânătoare. Intră în vigoare în 2017 şi este cota de intervenţie pentru un an", a subliniat viceprim-ministrul. 

Jandarmeria, pusă pe urmele urșilor

Procedura de intervenţie în sistem de urgenţă o va executa Jandarmeria Română, cu care s-a semnat un protocol, astfel că aceasta va interveni dacă va fi un urs pe stradă care a atacat omul, a mai precizat ministrul. 

"Nu am spus că va împuşca ursul. Vor interveni, va fi o intervenţie a Jandarmeriei în asemenea situaţii", a subliniat Graţiela Gavrilescu. 

Deocamdată avizele pentru intervenţii au fost date special pentru urşi, a menţionat ministrul Mediului, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel