Valeriu Șuhan, despre cazul din Dâmbovița: Unde era polițistul din comună?!

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Fostul polițist judiciar Valeriu Șuhan a declarat, cu referire la cazul din Dâmbovița, că o problemă este legată de lipsa polițistului local.

Valeriu Șuhan a spus, cu referire la cazul din Dâmbovița, unde o fetiță de 11 ani a fost agresată sexual și apoi ucisă, că o problemă este legată de lipsa polițistului local, ce are un rol esențial în prevenirea incidentelor în apropierea școlilor.

„Am avut ocazia să vorbesc de mai multe ori, despre importanța prevenirii în materia activității polițienești, în general. Spuneam atunci și o repet și acum, prevenirea faptelor penale este scopul principal al poliției, este de fapt, menirea sa principală. În mod evident, una dintre modalitățile cele mai eficiente de prevenire în materie, o reprezintă descoperirea cât mai degrabă, a autorului unei fapte penale. În acest mod, rolul social al instituției poliției este potențat de recunoașterea eficienței sale coroborat cu descurajarea intențiilor infracționale, dar și cu creșterea prestigiului în societate, a instituției ca atare. Cu referire la ultima tragedie din Dâmbovița, aș sublinia că cea de-a doua teză pe care am avut-o în vedere mai devreme, aceea a celerității descoperirii autorului unei fapte penale, poliția și-a făcut treaba. Rămâne însă, celălalt aspect, acela al măsurilor general-preventive", a declarat, pentru Mediafax, Valeriu Șuhan, fost polițist judiciar.

„În acest sens, am un singur comentariu. Unde, Dumnezeule, era polițistul din comună?! Sau Poliția Locală, dacă o fi existând acolo?! Orice plan de ordine și pază, care în principiu, este quintesența concepției preventive în localitatea respectivă, are o referire clară, obligatorie, un soi de "must", la obligația polițistului de a patrula, observa, zona școlilor la orele de începere/terminare a cursurilor. Prezența sa este menită, evident, să descurajeze, dar și să inspire încredere micuților, părinților acestora, comunității în ansamblul ei. Sigur, sunt vizate, deasemenea, combaterea traficului de substanțe interzise, a bullying-ului, prevenirea evenimentelor rutiere, descurajarea în zonă, a vitezomanilor. Există o singură condiție de îndeplinit, aceea a empatiei polițistului față de semenii săi din comunitatea pe care o apără sau ar trebui să o apere", a mai spus Valeriu Șuhan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel