Vâlcea: Sute de angajaţi de la Ciech Sodă au pichetat Prefectura ca să îşi păstreze locurile de muncă

Circa 300 de angajaţi de la Ciech Sodă România şi de la Societatea Naţională a Sării - filiala Vâlcea au pichetat marţi sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean, cerând din partea autorităţilor garanţii că nu îşi vor pierde locurile de muncă în condiţiile în care conducerea singurei fabrici de sodă calcinată din România a anunţat că va opri producţia începând cu 18 septembrie.

Organizatorii protestului, Sindicatul "Sodistul" din cadrul Ciech Soda România, Sindicatul "Chimistul" din cadrul Chimcomplex Borzeşti - filiala Vâlcea, Sindicatul "2015 CET" din cadrul CET Govora, sindicatele din Federaţia "Salroca" din cadrul Societăţii Naţionale a Sării şi Cartel ALFA - filiala Vâlcea, au anunţat iniţial 5.000 de participanţi, însă la mitingul din centrul Râmnicului au ajuns doar vreo câteva sute, reprezentanţii lor fiind primiţi la discuţii de prefectul judeţului, Florian Marin.

Sindicaliştii au cerut reprezentantului Guvernului în Vâlcea să transmită mai departe autorităţilor centrale că vor să fie ajutaţi să îşi păstreze locurile de muncă.

"Am venit cu o singură rugăminte astăzi - păstrarea locurilor de muncă. Nu ştiu ce se mai poate face acum. Avem cele trei zile de proteste anunţate în Vâlcea, dar eu prevăd că noi, cei de la Ciech Sodă România, vom pleca acasă pe data de 18 septembrie. Nu ştiu ce jocuri se fac, nu ştiu dacă patronul polonez are vreun interes, cert este că numai dacă se va păstra preţul de 122 de lei /Gcal (pentru aburul industrial, n.r.) vom afla dacă a avut sau nu vreun interes să continue", i-a spus prefectului liderul Sindicatului Sodistrul, Adrian Mugioiu.

La rândul său, liderul din Vâlcea al Sindicatului "Salroca" a precizat că închiderea fabricii de sodă din Râmnic ar avea efecte şi asupra celorlalte firme de pe Platforma Chimică, astfel că a cerut autorităţilor garanţii scrise că vor rezolva problema de la Ciech Sodă România.

"Noi, unităţile cu capital de stat, şi aici nu e vorba numai de Sare, suntem în pericol de a pierde venituri şi oameni din cauza închiderii unui agent privat. Sunt de acord că statul nu poate sa ajute un privat, dar trebuie găsite soluţii şi doleanţa noastră este să primim garanţii scrise că se vor găsi soluţii să nu se oprească nici Ciech Sodă şi, implicit, nici celelalte unităţi. Numai aceste garanţii ne pot opri pe noi din acţiunile pe care le-am declanşat", a transmis preşedintele Sindicatului "Salroca", Dumitru Jianu.

Manifestanţii au încercat să discute şi cu preşedintele legislativului judeţean, dar cum acesta era plecat la ora respectivă la Bucureşti, au decis să încheie mitingul cu o oră mai devreme decât ora stabilită iniţial, urmând să reia protestele în următoarele două zile.

Conducerea Ciech Sodă România, companie cu capital polonez, a anunţat încă de săptămâna trecută că îşi menţine intenţia de a închide fabrica de la Râmnicu Vâlcea ca urmare a majorării, cu 135%, a preţului aburului industrial de către furnizorul CET Govora, societatea de termoficare din Râmnic, aflată acum în insolvenţă. Peste 500 dintre cei 600 de angajaţi ai companiei poloneze sunt în pericol de a-şi pierde locurile de muncă, 70 dintre ei acceptând deja să plece voluntar, la începutul acestei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel