EXCLUSIV  Val Vâlcu, ÎNTREBAREA MOMENTULUI după BREXIT. ”Ei rămân în UE?”

Jurnalistul Val Vâlcu adresează o întrebare esențială, după BREXIT. 

”Sunt 33.000 de funcționari europeni, număr semnificativ de funcționari de la Bruxelles, de la alte agenții europene, din care un număr însemnat au ajuns, în structurile UE, dincolo de competență, pe baza cetățeniei. Dacă Marea Britanie nu mai este membru de mâine, funcționarii britanici pe ce rămân funcționari europeni? Este foarte posibil ca Marea Britanie să aibă interese divergente cu Uniunea Europeană. În acest context, funcționarul britanic rămâne loial Angliei sau Bruxelles-ului? Tehnocrații de la Bruxelles, în timpul Comisiei Juncker, au anunțat că-și vor păstra pozițiile în UE, în ciuda BREXIT. E de înțeles, atât timp cât au un pachet salarial extrem de generos, garantat la angajare. Păstrarea lor în funcții este una justificată, pentru că situația e complicată și greu de rezolvat. Dacă ar fi dați afară, există clauze, ar trebui despăgubiți funcționarii britanici din instituțiile europene. Pe de o parte, este absurdă prezența lor în continuare, pe de altă parte, nu vor putea fi excluși, din motive aparent contractuale. Însă, identitatea de grup, de a fi funcționar european, a birocraților de la Bruxelles, depășește identitatea națională. La un moment dat, putem zice: da, tehnocratul e tehnocrat. Dar în UE, acum, rămân tehnocrații din afara UE, mai ales dacă Londra are interese divergente cu Bruxelles-ul, în contextul în care continuă negocierile pentru diferite acorduri?” a întrebat Val Vâlcu. 

În Comisia Europeană, aproximativ 700 de cetățeni britanici își vor continua activitatea după BREXIT, chiar dacă regula cere ca oficialii din instituțiile de la Bruxelles să fie cetățeni ai UE. Continuarea angajării de cetăţeni britanici la Comisia Europeană a fost asigurată printr-o decizie administrativă în 2018. 

Europarlamentarul Vlad Nistor a afirmat, la Realitatea TV, că acești reprezentanți britanici își vor continua activitatea până la sfârșitul anului 2020, în contextul negocierilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel