Vaccinurile care pot fi făcute în timpul sarcinii și după naștere

Vaccinuri pentru copii
Vaccinuri pentru copii

Vaccinarea este o metodă esențială de protecție a sănătății și prevenție pentru multe boli și la adulți, nu doar la copii. Mai mult chiar, în cazul femeilor însărcinate, anumite vaccinuri le oferă protecție parțială și copiilor lor încă nenăscuți, până când ajung ei înșiși la vârsta la care pot fi imunizați. Iată care sunt vaccinurile recomandate femeilor însărcinate.

Colegiul American al Ginecologilor și Obstetricienilor a publicat, la sfârșitul lunii iunie, un plan de vaccinare special conceput pentru femeile însărcinte.

Acesta arată că obstetricienii-ginecologi ar trebui să supravegheze îndeaproape vaccinarea viitoarelor mămici, „să le recomande, atunci când e cazul, vaccinarea" și să se asigure că femeile care au o sarcină în timpul sezonului gripal sunt imunizate.

„Nu există nicio dovadă că imunizarea mamei cu vaccinuri pe bază de viruși, bacterii sau toxoide vii, dar inactive ar avea vreun efect negativ asupra fătului", se arată în document, totuși imunizarea cu astfel de seruri nu este recomandată decât în cazuri speciale (gen izbucnirea unei epidemii).

Absolut esențială este vaccinarea anti-gripală, dar și cea contra tetanosului, difteriei și tusei convulsive (vaccinul DTP) a tuturor gravidelor. DTP-ul, însă, este recomandat mai târziu, în timpul sarcinii, nu în primele trimestre.

Pe lângă acestea, și alte vaccinuri ar putea fi recomandate, în funcție de vârsta pacietei, schema de imunizare făcută înainte de a rămâne gravidă, comorbiditățile pe care le poate avea sau factorii de risc pe care-i prezintă față de anumite boli.

În esență, recomandările lor pot fi sintetizate așa:

1) Vaccinuri indicate pentru toate gravidele: anti-gripal (în orice trimestru de sarcină) și anti-tetanos, difterie și perussis (DTP), care poate fi administrat între săptămâna a 27-a și a 36-a de sarcină;

2) Vaccinuri care pot fi administrate în timpul sarcinii, dar doar în anumite populații și condiții:

- Pneumococic - vaccinul cu 13 valențe, spre exemplu, este recomandat femeilor la vârstă reproductivă care au sistemul imunitar compromis, inclusiv prin infecție cu HIV sau în caz de asplenie. Ginecologii și obstetricienii americani îl recomandă și gravidelor dar doar dacă acestea au risc de a dezvolta o boală pneumococică (septicenie pneumococică, pneumonie pneumococică, meningită pneumococică, otită medie acută sau sinuzită).

- Contra hepatitei A și hepatitei B. Gravidele care au afecțiuni ce cresc riscul de infectare cu hepatita A (ex.emplu: boală cronică de ficat, disfuncții ale factorilor de coagulare, cele care lucrează cu primate, călătoresc sau folosesc droguri injectabile), ar trebui vaccinate. De asemenea, pot fi vaccinate și lăuzele. În ce privește hepatita B, este recomandată vaccinarea pentru cele care au risc crescut de infectare, precum femeile care au parteneri infectați, cele care au avut în ultimele luni mai mult decât un partener sexual sau cele care au contact direct cu persoane infectate. De asemenea, sunt vizate și cele care folosesc droguri injectabile, care au boli cronice de ficat, infecție cu HIV sau călătoresc în state unde incidența de infectare este mare.

- Vaccin meningogocic conjugat și meningococic serogrup B - recomandat în general adolescentelor cu vârsta între 11 și 18 ani, dar și persoanelor HIV-pozitive sau celor cu asplenie funcțională ori anatomică, expunere la un focar de boli meningococice sau celor care călătoresc în zone unde sunt astfel de epidemii.

3) Vaccinuri contraindicate în timpul sarcinii

- ROR și cel contra varicelei. În general, toate vaccinurile care conțin viruși vii atenuați sunt contraindicate gravidelor. Cel mai cunoscut dintre acestea este ROR-ul, vaccinul contra rujeolei, oreionului și rubeolei.

-  Vaccinul anti-HPV nu este recomandat femeilor însărcinate, dar ar trebui făcut tinerelor până la vârsta de 26 de ani.

4) Vaccinuri care pot fi făcute după naștere, în perioada de alăptare sau în ambele sitații.

- Anti-gripal și DTP - deși este de preferat vaccinarea în timpul sarcinii, pentru că atunci mama transferă o parte din răspunsul imun pe care-l are și nou-născutului, protejându-l, acestea se pot face și după naștere și în timpul alăptării, dar în aceasta situație nu mai protejează copilul, pentru că prin lapte nu se transmite răspunsul imun.

- vaccinul pneomococic, meningococic, cele contra hepatitei A și B. De asemenea, și cel anti-HPV poate fi făcut fără ezitare.

- ROR și cel contra varicelei pot fi făcute după naștere sau în timpul alăptării, dar numai dacă este absolută nevoie. În general este recomandată vaccinarea înainte de a rămâne însărcinată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel