Vaccinul anti-HPV, apelul societății civile

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Șapte organizații non-guvernamentale cu rol în protecția drepturilor pacienților, părinților, femeilor și reprezentanți ai viitorilor profesioniști în domeniul medical au transmis o scrisoare comună, adresată Guvernului României, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice prin care cer alocarea de fonduri pentru depararea campaniei de vaccinare anti-HPV!

Cele șapte organizații non-guvernamentale atrag atenția asupra faptului că România este, în continuare, singura țară din Uniunea Europeană care nu alocă fonduri pentru vaccinarea anti-HPV a fetițelor și cer corectarea acestei situații cu ocazia primei rectificări bugetare anunțate pentru luna august.

Șapte organizații, un singur țel

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Centrul Filia, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), Asociația Pro-Imunizare, Sănătate pentru Comunitate, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România sunt organizațiile semnatare a acestei scrisori adresate Prim-Ministrului României, Viorica Dăncilă, Ministrului Sănătății, Sorina Pintea și Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate care nu mai poate fi amânată, subliniază reprezentanții societății civile; în țara în care o dată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin, în care femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cele mai afectate de această boală, vaccinarea anti-HPV, inclusă în Programul Național de Imunizare la categoria „grupuri populaționale la risc" este o măsură de prevenție mai mult decât necesară.

Progrese remarcabile la nivel mondial

În ultimii 10 ani de când vaccinarea anti-HPV a fost introdusă la nivel internațional, s-au înregistrat progrese remarcabile în protejarea fetițelor împotriva infecției cu HPV.

Vaccinarea anti-HPV este deja implementată în 120 de state, în Israel ea este recomandată de 3-4 ani și băieților de vârstă școlară, iar recent, Australia, țara care a implementat în 2007 un program de vaccinare anti-HPV pentru fetițe cu vârsta cuprinsă între 12 și 13 ani și a extins programul la băieți în 2013, a anunțat că ar putea deveni prima țară din lume în care cancerul de col uterin să fie eradicat.

În România, vaccinarea împotriva bolilor provocate de virusul HPV se regăsește în Programul Național de Imunizare, la categoria „vaccinarea grupelor populaționale la risc", iar de anul trecut Ministerul Sănătății a început colectarea solicitărilor exprese adresate de părinți, medicilor de familie.

Un an fără niciun răspuns

De mai bine de un an de zile, părinții care au transmis cereri de vaccinare pentru fetițele lor nu au primit niciun răspuns cu privire la momentul în care acestea vor putea fi vaccinate.

Luând în considerare cele de mai sus, cele 7 organizații non-guvernamentale semnatare cer autorităților luarea măsurilor pentru alocarea fondurilor necesare începerii vaccinării împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel