USR: PSD șantajează victimele sistemului

Într-un comunicat de presă al USR Medgidia, organizația locală și Clotilde Armand acuză PSD-ul că forțează primari independenți să se înscrie în partid. Potrivit comunicatului, cei care refuză nu mai primesc fonduri pentru a rezolva problemele cetățenilor.

”Pentru PSD, banii publici sunt doar un mijloc de a-și aservi primarii", susține Clotilde Armand.

USR acuză că ”încă doi primari independenți din județul Constanța au fost forțați să adere la PSD, cu doar o săptămână înainte de alegerile parlamentare” și ”propune abolirea sistemului prin care banii publici sunt distribuiți primăriilor în mod discreționar de către Consiliile Județene”.

În decurs de numai două zile, primarii independenți Mitică Șerban și Marius Liviu Petre, din comunele constănțene Seimeni, respectiv Peștera, s-au înscris în PSD, întărind o tendință generală la nivelul județului. În urma vizitei de 1 Decembrie în cinci localități din județul Constanța, Clotilde Armand denunță modul clandestin în care PSD îi racolează pe aleșii locali: „Am constatat că primarii sunt victimele sistemului. Cei care nu sunt membri PSD sunt șantajați să devină, altfel nu mai primesc fonduri pentru a rezolva problemele cetățenilor. PSD Constanța se folosește de majoritatea din Consiliul Județean pentru a-și atinge acest scop de aservire, fără nicio grijă reală pentru comunități", se arată în comunicat.

Opinia este întărită de Gabriel Cateliu, candidat la Camera Deputaților din partea USR Constanța: „Primarii sunt puși în situația ingrată de a alege: ori trec la PSD și primesc bani de la buget, ori rămân independenți și sunt ținuți la ușă. În fiecare an, banii repartizați de consiliile județene sunt atribuiți strict pe considerente politice, fără a avea în vedere nevoile comunităților. Această situație generează o mare vulnerabilitate a primarilor din comunele și orașele mici, adică exact cei care depind de banii de la județ și care se văd puși în situația de a accepta «să se facă frați cu dracul până trec puntea»."

Primarii PSD sunt favorizați de Consiliul Județean

„Practic, primarii neafiliați politic nu au de ales: fie trec la PSD și sunt favorizați de Consiliul Județean la atribuirea fondurilor, fie rămân independenți și li se acordă bani insuficienți la împărțirea bugetului, riscând astfel să nu poată duce la capăt niciun proiect. Soluția pe care o vedem în acest moment este o reformă legislativă care să introducă o serie de criterii clare, obiective și echitabile la împărțirea bugetului gestionat la nivel județean", afirmă Gabriel Cateliu, președintele filialei USR Medgidia.

Uniunea Salvați România militează, în paralel cu descentralizarea alocării fondurilor bugetare, pentru stabilirea unor criterii obiective și transparente prin care sumele de la Guvern să fie repartizate primăriilor. Criteriul care primează la momentul de față este culoarea politică a primarului, fapt care conduce inevitabil la presiuni asupra acestora. USR propune în schimb stabilirea unui set de criterii clare, cum ar fi numărul de locuitori ai comunității, necesitățile și prioritățile imediate, stabilite conform unei evaluări independente și a strategiei de dezvoltare locală, se arată în comunicatul de presă al USR Medgidia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel