EXCLUSIV  USR, proiect pentru desființarea județului Ilfov și a sectoarelor. Daniel Gheorghe: PNL se va opune

Daniel Gheorghe, deputat PNL de Ilfov, a vorbit la DC NEWS despre un controversat proiect USR.

Este vorba despre desființarea județului Ilfov și a sectoarelor Capitalei, proiect propus de președintele USR București, Roxana Wring, care urmărește o reorganizare a zonei administrative în București. Potrivit proiectului USR zonele din jurul Bucureștiului ar urma să fie integrate în Zona Metropolitană.

Daniel Gheorghe spune că PNL se va opune unui asemenea proiect și a explicat consecințele.

„Noi ne opunem categoric acestui proiect. USR-ul propune o măsură birocratizantă și centralistă”, a precizat Daniel Gheorghe la DC NEWS.

Efectele desființării județului Ilfov și a sectoarelor Bucureștiului

„Care ar fi efectele? În primul rând județul Ilfov este foarte bine administrat în acest moment. Aproape 30 din cei 40 de primari aparțin PNL. Consiliul Județean e condus de PNL. Există un interes al USR-ului ca acest județ să fie transformat într-un fel de periferie, zonă marginală, care să servească unor cartiere dormitor care să fie dependente de Capitală.

Proiectul este ilegal și neconstituțional. E o aberație pentru că presupune desființarea sectoarelor Capitalei și înlocuirea lor cu niște districte. Acest sistem funcționează în Capitale din țări mai slab dezvoltate decât România.

Desființarea Ilfovului ar însemna că foarte multe din resursele de dezvoltare la nivel local vor fi transferate către centru. Bugetele comunităților din Ilfov vor fi într-o anumită măsură virate către metropolă. Decizia pe anumite domenii de politici publice esențiale, nu mă refer doar la marea infrastructură de transport, trafic rutier sau mediu, ci și pe cele care țin de dezvoltare socio-economică, urbanism, finanțe publice, toate aceste decizii vor fi transferate către metropolă”, a explicat Daniel Gheroghe.

Puterea, în mâna unui singur om

„Pe lângă faptul că nu va mai exista aceeași capacitate de a atrage fonduri europene, de a relua împrumuturi bancare pentru investiții proprii, nu va mai exista independența financiară în măsura în care există acum, pe lângă toate acestea cetățenii județului Ilfov vor trebui să meargă în București pentru lucruri simple. Ne vom aminti de anii 80 când pentru o simplă hârtie trebuia să mergi până la autoritatea Bucureștiului. Taxele locale vor crește evident și ele.

Este o aberație. În cazul în care cei de la USR-PLUS au acest gând vor trebui să schimbe și Constituția. Bineînțeles, să fie foarte clar, noi nu vom permite așa ceva.

Nu se poate, practic se strânge și se cumulează puterea în mâna unei singure persoane care ajunge să aibă o putere foarte mare de aproape nivelul primului-ministru, va deține un buget uriaș. Totul e foarte birocratizat în acest proiect. Întotdeaua o administrație publică locală funcționează mai bine cu cât este mai aproape de cetățean și cu cât interesele locale sunt reprezentate mai bine”, mai spune Daniel Gheorghe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel