USR Maramureș cere Primăriei Borşa să îi doteze pe salvamontişti, după ce un turist a murit de infarct pe munte

USR Maramureş solicită Primăriei Borşa să doteze corespunzător Serviciul Salvamont, cu o maşină potrivită intervenţiilor în teren muntos, după ce zilele trecute un turist a murit pe munte, în Pietrosul Rodnei, la cota 1900, iar salvamontiştii nu au putut ajunge la faţa locului decât după două ore de la anunţarea cazului prin apel la 112.

"Facem o solicitare către Primăria oraşului Borşa de a dota Serviciul Salvamont cu o maşină potrivită intervenţiilor în teren muntos. Îl invităm pe domnul primar Ioan Sorin Timiş să fie mai matur şi mai puţin politicianist. Viaţa oamenilor e mai importantă decât manifestarea propriului ego", se afirmă într-un comunicat de presă al USR Maramureş, remis, luni, Agerpres. 

Potrivit sursei citate, "deşi în spaţiul media primarul PSD Ioan Sorin Timiş a motivat intervenţia târzie prin sechestrul pus de Composesoratul Borşa pe maşinile primăriei, acţiunea tardivă a fost cauzată de slaba dotare a Serviciului Salvamont, aflat în subordinea Primăriei Borşa".

"Am văzut incapacitatea administrativă a unui primar de a asigura Serviciului Salvamont o maşină cu care să facă intervenţii în teren accidentat. În loc să-şi asume disfuncţionalitatea a folosit manipulări, profitând într-un mod grotesc de moartea unui om", menţionează comunicatul USR.

În acelaşi comunicat, USR Maramureş arată că maşina de intervenţie a Salvamont locală nu era sechestrată aşa cum primarul oraşului Borşa a declarat presei în momentul producerii evenimentului.

"Primarul ştie foarte bine că maşina Salvamont, care poartă însemnele serviciului, nu a fost sechestrată. Aceasta are numărul de înmatriculare B 09 XVW. Cu aceasta s-a intervenit de fapt, după o jumătate de oră, ceea ce arată clar că maşina nu a fost sechestrată. S-a aşteptat atât pentru că angajatul Salvamont ştia că Range Rover-ul nu face faţă unui drum până la cota 1900 şi spera să i se pună la dispoziţie o altă maşină de teren. Era vorba despre un Nissan Patrol (MM 01 UAT). Această maşină, împreună cu Dacia Logan (MM 07 SPC) inscripţionată 'Poliţia Locală', au rămas în custodia Primăriei. Menţiune făcută expres în procesul verbal de executare" arată sursa citată.

De asemenea, disputele dintre Primăria oraşului Borşa şi Composesoratul Borşa nu trebuie să afecteze capacitatea de intervenţie a Salvamont.

"Indiferent de disputele personale ale primarului cu membrii Composesoratului Borşa, acţiunile sale nu trebuie să afecteze comunitatea sau turiştii care vin în zonă. Considerăm inadmisibil ca Serviciul Salvamont să nu aibă o maşină echipată corespunzător pentru cazuri de intervenţie. În această perioadă, sute de turişti sunt zilnic în drumeţie prin Munţii Rodnei. Aceştia nu se simt în siguranţă. Pentru liniştea lor şi instaurarea normalităţii, vă rugăm să daţi dovadă de mai multă responsabilitate. Primăria Borşa vrea să resusciteze proiectul pârtiei de schi şi al telegondolei. De 20 de ani se tot vorbeşte despre această investiţie, realizată în parte în anii trecuţi. Efectele proiectului ar fi extrem de benefice pentru zonă. Ar stimula investiţiile private în turism şi ar duce la o creştere a numărului de turişti. Privind spre viitor, cu atât mai mult se impune ca Serviciul Salvamont să fie bine întreţinut",w menţionează comunicatul.

Totodată, USR Maramureş dezavuează modul neserios prin care şeful Salvamont Borşa s-a plimbat cu o căruţă cu cai pe care a pus însemenele Salvamont, încercând să ilustreze astfel slaba dotare a serviciului.

"Imaginile de can-can cu şeful Salvamont care umblă cu o căruţă, la care a înhămat doi cai cărora le-a pus în cap bască cu însemnele serviciului, reclamând că acela este utilajul cu care trebuie să facă operaţiunile de salvare, au fost jenante. Intervenţiile, când e vorba de viaţa unui om, nu sunt divertisment. Ne-ar plăcea să vedem câte adrese a făcut şeful Salvamont către primărie pentru a primi o maşină de teren fiabilă. Asta ar trebui să facă! Nu un spectacol ieftin! Astfel de imagini alungă turiştii, pentru că înţeleg că, în cazul unui accident pe munte, nu pot fi salvaţi!", se mai afirmă în comunicatul USR Maramureş.

De asemenea, deputatul USR Maramureş Vlad Emanuel Duruş s-a arătat dispus să susţină primăria oraşului Borşa, pe lângă Guvern, pentru a îi fi alocate sume din fondul de rezervă în vederea dotării Serviciului Salvamont. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel