Urmărește emisiunea live


USR ia fața PNL. Marchează pentru diaspora

Dan Barna, USR
Dan Barna, USR

USR a depus în luna mai a anului trecut un proiect de lege care vizează numărul de parlamentari pentru diaspora.

Potrivit inițiativei legislative, numărul acestora ar crește de la 6, câți sunt în prezent, la 14. Senatorii Florina Presadă și Radu Mihail și deputații Dan Barna, Matei Dobrovie și Tudor Benga au avut această înițiativă, care, ulterior, a fost semnată de toți parlamentarii USR. În expunerea de motive a proiectului de lege, aceștia menționează faptul că românii din afara granițelor țării sunt mult subreprezentați.

”Aplicând norma de reprezentare conform legii, respectiv 1 deputat la 73.000 de locuitori și 1 senator la 168.000 de locuitori, rezultă că circumscripția 43 (diaspora – n. red.) trebuie să aibă 4 mandate de senatori și 10 de deputați (…) Considerăm că adoptarea acestei modificări reprezintă o reparație pentru cetățenii români din afara granițelor țării cărora numărul mandatelor înscrise în anexa din 2015 nu le-a făcut dreptate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, care poate fi consultat aici.

USR îndeamnă partidele să se unească pentru a sprijini creșterea numărului de parlamentari de Diaspora

„USR a depus încă din mai 2018 un proiect de lege pentru creșterea numărului de parlamentari care să-i reprezinte pe românii din Diaspora. Proiectul inițiat de senatorii Florina Presadă și Radu Mihail, deputații Dan Barna și Tudor Benga și semnat de toți parlamentarii USR, prevede ca Diaspora să aibă 4 senatori și 10 deputați, în loc de 2 senatori și 4 deputați, cum este în prezent. Din păcate, PSD și celelalte partide care i-au fost alături până de curând au împiedicat adoptarea proiectului, blocându-l în Camera Deputaților, unde se află din octombrie 2018”, au transmis reprezentanții USR, într-un comunicat de presă. Sursa menționată a adăugat că trebuie să fie votată această inițiativă legislativă în prima ședință de plen a Camerei Deputaților, în contextul în care a fost o mobilizare masivă a românilor din străinătate la al doilea tur al alegerile prezidențiale de duminică.

„După votul de la prezidențiale, mai ales cel de duminică, este mai clar ca niciodată că partidele politice trebuie să facă dreptate Diasporei și să-i asigure o reprezentare corectă. Dacă există voință politică, proiectul poate fi votat în prima ședință de plen a Camerei Deputaților! Cu cele 944.077 voturi exprimate duminică, Diaspora s-a apropiat ca prezență la urne de București. Îi felicităm pe românii din Diaspora și îi asigurăm că vom continua să luptăm pentru ei și pentru drepturile lor!”, conchide sursa amintită. Și PMP va depune luni, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede ca numărul parlamentarilor care îi reprezintă pe cetățenii români de peste hotare să fie de minim 15 deputați și 5 senatori, a anunțat Eugen Tomac, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel