Uraganul Dorian a crescut în intensitate şi a ajuns la nivelul maxim pe scala Saffir-Simpson

Uraganul Dorian a crescut în intensitate şi a ajuns la nivelul maxim - categoria 5 - pe scala Saffir-Simpson, duminică, în timp ce se îndreaptă spre Bahamas, unde va provoca timp de două zile ploi torenţiale, valuri înalte şi vânturi extrem de puternice, înainte de a se orienta spre regiunile continentale ale Statelor Unite, informează Reuters.

Hubert Minnis, prim-ministrul statului Bahamas, i-a îndemnat pe rezidenţii insulelor Abaco şi Grand Bahama să se mute pe insula principală a ţării, pentru a scăpa de această furtună "devastatoare şi periculoasă".

"Vreau să vă amintiţi acest lucru: case, locuinţe şi alte structuri pot fi înlocuite. Vieţile nu pot fi înlocuite", a declarat el într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă, în timpul căreia a precizat că 73.000 de persoane şi 21.000 de locuinţe se confruntă cu riscul de valuri extreme, ce ar putea să atingă înălţimi de peste 6,1 metri.

Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), al cărui sediu se află în Miami, a prognozat că uraganul Dorian va genera vânturi cu viteze maximale de 260 de kilometri pe oră duminică dimineaţă, când această furtună deosebit de puternică se afla la o distanţă de 55 de kilometri est în raport cu insula Abaco.

Traseul probabil al uraganului


Potrivit meteorologilor, după ce va trece peste Bahamas, uraganul Dorian va vira spre nord-vest, înspre Florida, unde NHC a crescut nivelul de alertă, duminică, pentru mai multe regiuni de pe coasta acestui stat american. 

Deşi nu se aşteaptă ca Dorian să lovească în mod direct statul Florida, specialiştii de la NHC au spus că "atingerea coastelor din Florida (de vânturile generate de uragan, n.r.) reprezintă în continuare o posibilitate clară".

Comunităţile aflate mai la nord pe coasta americană, în Georgia şi Carolina de Sud, şi-au ridicat nivelurile de alertă sâmbătă, iar rezidenţii au umplut mii de saci cu nisip, în timp ce autorităţile locale au testat elemente de infrastructură şi eficienţa exerciţiilor de apărare civilă pe timp de uragan.

Deşi se pare că Dorian nu va lovi direct coasta estică a Statelor Unite, NHC a avertizat că un uragan de categoria 5 pe scala Saffir-Simpson poate să afecteze milioane de persoane din Florida şi până în Carolina de Nord prin intermediul unor vânturi puternice şi valuri devastatoare.

Cei mai mulţi dintre turiştii care plănuiau să părăsească statul Bahamas au reuşit să iasă din ţară înainte ca principalul aeroport local să fie închis în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Poate provoca pagube însemnate



Jeffrey Simmons, directorul-adjunct al Departamentului de Meteorologie din Bahamas, a spus că uraganul Dorian va provoca perioade îndelungate de furtună şi valuri înalte de-a lungul coastei nordice a insulei Grand Bahama şi pe coastele nordice şi estice ale insulei Abaco.

Potenţialele pagube materiale ce ar putea fi cauzate de uraganul Dorian în Bahamas ar putea fi amplificate de faptul că deplasarea spre vest a furtunii pare că va încetini, menţinând astfel frontul atmosferic mai mult timp deasupra acestui stat insular, a precizat Agenţia Naţională de Administrare a Situaţiilor de Urgenţă din Bahamas.

Insulele Grand Bahama şi Abaco reprezintă destinaţii de top pentru industria turismului din Bahamas. După mai multe zile de evacuări, doar 26 de turişti au mai rămas pe insula Grand Bahama, au precizat autorităţile locale, sâmbătă.

Între timp, o nouă furtună tropicală s-a format la sud-vest de Mexic, iar specialiştii se aşteaptă ca ea să se transforme în uragan pe parcursul zilei de luni. Furtuna tropicală Juliette se află la o distanţă de 735 de kilometri de Manzanillo, Mexic, cu viteze susţinute ale vântului ce ating 75 de kilometri pe oră, au anunţat duminică specialiştii de la NHC. 

Vezi și: MAE, atenționare de călătorie în SUA. Vreme severă din cauza urganului Dorian

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel