Unirea Principatelor: Iohannis si Tudose, invitaţi de primarul Chirica

Mircea F. Cristian / 09 ian 2018 / 20:04

Preşedintele şi premierul, invitaţi la Iaşi de primarul Chirica la manifestările din 24 Ianuarie dedicate Unirii Principatelor Romne.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, preşedinţii Camerelor Parlamentului şi mai mulţi ambasadori se află pe lista invitaţilor primarului ieşean Mihai Chirica la manifestările organizate de municipalitate cu prilejul aniversării a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.

'Am trimis invitaţii, în cursul zilei de luni, (mai multor persoane -n.r.) printre care şi preşedintelui Iohannis, premierului Tudose, preşedinţilor celor două Camere din Parlamentul României. Invitaţii au fost trimise şi preşedintelui Parlamentului din Republica Moldova, prim-ministrului Republicii Moldova, ministrului Culturii din Republica Moldova, primarului interimar al Chişinăului. Primarii din Regiunea de Nord-Est, ambasadorii statelor cu care am avut colaborări au fost şi ei invitaţi. Fiecare, după putinţă, va veni sau nu', a declarat pentru Agerpres primarul Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, multe dintre manifestările organizate la Iaşi, în preajma zilei de 24 Ianuarie, când se celebrează 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească, vor fi incluse în cadrul Centenarului.

'Dăm startul Centenarului la Iaşi. Sperăm să fie un moment încărcat de sobrietatea momentului istoric. (...) E o succesiune de evenimente ce se vor derula în perioada 23 - 26 ianuarie. Începe cu o sesiune ştiinţifică organizată de Colegiul Naţional de Apărare, pe tema România între Mica şi Marea Unire, apoi continuă cu momentele festive de pe 24 ianuarie. Vor fi lansări de carte, va fi lansat şi un manuscris al istoricului Ena Bogdan, scris în perioada în care era viceprimar, în Primul Război Mondial, şi care a fost descoperit în Arhivele Naţionale. Manuscrisul va fi publicat pentru prima oară. Tot pe 24 ianuarie va fi lansat volumul Casa Regală la Iaşi, care e un album istoric ce vorbeşte de palatele regale şi cine le-a populat', a declarat primarul Mihai Chirica.

[citeste si]