EXCLUSIV  Unire România - Moldova. Borza, reacție după mișcarea lui Dragnea din Parlament

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat marţi, în plenul reunit al Parlamentului, că vrea unirea României cu Republica Moldova, "împreună în Europa, dar ca o singură naţiune". Deputatul independent Remus Borza a vorbit despre acest subiect în emisiunea ”Borza Analytica” de la DC News.

"Politica națională a statului român nu o fac nici ziarele și nici cancelariile de afară, deși nu s-ar împotrivi la unirea Republicii Moldova cu România. Nu văd unde ar fi deranjul. Este pământ românesc, pe acel teritoriu trăiește, năzuiești și moare o parte însemnată a națiunii române, adică peste un milion de cetățeni români. Germania a trecut printr-un proces similar. Există legislație internațională la care a făcut trimitere chiar președintele Camerei Deputaților - Pactul final de la Helsinki, articolul 8, în baza căruia Germania Federală s-a unit cu Germania Democratică. Interesul major al României este reunificarea cu Basarabia pentru că mai înseamnă încă vreo trei milioane de români, înseamnă un potențial agricol și viticol semnifiticativ. Disparitățile nu sunt atât de mari între noi și Moldova. Nu este o țară atât de săracă pe atât cât o prezintă unii sau noi nu suntem atât de bogați. România are un PIB per capita de 10.000 de euro, Moldova are undeva de 2.000 de euro. La noi, un salariu mediu este de 3.200 lei brut, la ei este cam 1.200 lei brut. Anul trecut, în România, PIB a fost 186 miliarde de euro, în Moldova 7 miliarde de euro", a zis Remus Borza.

Dragnea, discurs

Deputatul a apreciat discursul lui Liviu Dragnea din plenul reunit al Parlamentului.

"Ion Creangă avea o vorbă foarte șugubeață: 'Băi, Ioane, îți plac fetele?', 'Îmi plac', 'Dar tu lor?', 'Și ele mie'. Cam aceasta este relația noastră cu Moldova. Noi vrem unirea, dar nu știu în ce măsură o vor și moldovenii. Am apreciat discursul lui Liviu Dragnea, un discurs care a avut substanță. Felicit scribul care l-a redactat! A fost scurt, concis, simplu. L-a taxat pe președintele Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu și pe vicepremierul Iurie Leancă. Liviu Dragnea a zis: 'de ce nu avem curajul să spunem ceea ce vrem?'. Pentru a risipi orice echivoc, el a declarat: 'eu voi zice simplu, direct și explicit: 'vreau să ne unim cu Moldova, vreau să fim împreună în Uniunea Europeană, dar ca o singură națiune' ", a adăugat deputatul independent.

Duplicitate a liderilor moldoveni 

Remus Borza a spus că putem să vorbim și despre o anumită duplicitate a liderilor moldoveni. "Să joci la două capete, România și Rusia, este periculos. Adrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova și vicepremierul Iulie Leancă sunt cetățeni români, au jurat pe Constituția României să apere integritatea, unitatea statului și a națiunii române. Ei marjează pe teza independenței, vor să îi ajutăm să se integreze în UE, dar vor ca fiecare să fie pe drumul lui. Unirea Basarabiei cu România i-ar pune pe liderii Republicii Moldova în situația de a-și pierde privilegiile și avantajele actualilor demnități. Or, nu poți să fii și cu dânsa-ntr-însa și cu sufletul în Rai. Nu poți pune interesul individual de partid sau de grup mai presus de interesul național. Basarabia a fost dintotdeauna pământ românesc".

[citeste si] 

Remus Borza a mai spus că ținând cont de faptul că Republica Moldova este un stat independent, unirea s-ar face foarte simplu în urma unui act de voință, făra echivoc, al moldovenilor. În România, favorabilitatea pentru unirea cu Repulica Moldova este foarte mare, peste 80%, în timp ce dincolo de Prut, doar 22% vor acest lucru. Sunt mai mulți cei care vor unirea cu Federația Rusă, 33%. "Aici este un paradox pentru că în anii '90, favorabilitatea în Moldova a fost mult mai mare, triplă, dar s-a erodat între timp. Există și explicații. De la tribuna Parlamentului, Victor Ponta a spus că unirea nu se face doar cu vorbe și promisiuni. Este nevoie și de poduri de piatră nu doar de poduri de flori", a adăugat deputatul independent la DC News. 

Iată răspunsul:

VEZI INTERVIUL INTEGRAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel