Unica fabrică de procesare a tutunului din Franţa îşi trăieşte ultimele zile

,,Este un dezastru'', se lamentează Gérard Chanquoi în faţa imenselor maşini care înghit ultimele baloturi de frunze de tutun, în contextul în care ultima uzină pentru procesarea tutunului din Franţa, France Tabac, născută în urmă cu 34 de ani la Sarlat (Dordogne), se va închide peste câteva zile, informează AFP.

,,Simţi un gol în stomac. Eu sunt la sfârşitul carierei dar pentru colegii mei care mai au încă câţiva zeci de ani până la pensie este dureros', spune Gérard Chanquoi, care la cei 61 de ani ai săi a petrecut 35 în serviciul France Tabac.

Înfiinţată la Sarlat (sud-vestul Franţei), în fieful tradiţional al producţiei de tutun din Franţa, această fostă stea a economiei locale care se întinde pe 10 hectare asigură din 1985 procesarea primară a frunzelor de tutun venite din toată Franţa. După mai multe proceduri, de la uscare şi până la sortare, tutunul brut ieşea la final în fâşii gata să fie trimise către pieţele mondiale de ţigarete.

,,Savoir-faire-ul nostru este recunoscut în întreaga Europă', susţine Gérard Chanquoi, contemplând un imens depozit care în prezent este aproape gol. 'Înainte aici era plin peste tot de cutii de tutun care ajungeau până la plafon', spune Chanquoi.

Însă, în luna august, directorul general Eric Tabanou a dat o veste care a venit ca un trăznet pentru cei 33 de salariaţi şi cei câţiva zeci de sezonieri: 'într-o săptămână totul se va opri'. 'În prezent, avem peste 200 de angajaţi...Este dramatic pentru că există un adevărat savoir-faire', se plânge directorul de la France Tabac. Problemele au început în 2010, odată cu oprirea ajutoarelor europene. 'Producţia s-a redus de la an la an iar anumite produse nu mai erau în concordanţă cu aşteptările pieţei. În paralel, sufeream de pe urma concurenţei exagerate a producătorilor de ţigarete care încercau să economisească fiecare cent', susţine Eric Tabanou, care a criticat de asemenea politicile de sănătate publică din Franţa, unde 80% din preţul ţigaretelor îl constituie taxele.

Potrivit autorităţilor sanitare, numărul fumătorilor a scăzut cu un milion în Franţa în anul 2017. Pentru a reduce consumul de ţigări, Guvernul de la Paris şi-a propus să ajungă, în luna noiembrie 2020, până la un preţ de 10 euro pentru un pachet de 20 de ţigări. În 2016, uzina France Tabac nu a mai procesat decât 5.300 de tone de tutun pe an, departe de cele 20.000 de tone pe an în deceniul 2000. Anul trecut, France Tabac spera să primească o gură de oxigen graţie semnării unui acord cu grupul german Alliance One International, pentru a procesa tutunul venit din străinătate. Degeaba, parteneriatul care îi garanta procesare a 9.000 de tone de tutun a fost întrerupt din cauza unei dispute comerciale, lăsând producătorii francezi într-o situaţie incertă cu tutunul lor proaspăt recoltat.

,,Producţia franceză reprezintă mai puţin de 1% în Europa, este condamnată', este de părere Eric Tabanou. Însă, pe plantaţiile de tutun alţi cred încă în viitor.'Este o lovitură dură însă vom încerca să găsim noi debuşeuri. Împreună cu fiul meu avem nevoie de această cultură care ne asigură 40% din venituri', susţine Patrick Maury, un crescător de bovine şi cultivator de tutun la Mazeyrolles, la  35 kilometri de Sarlat.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel