Ungaria: Szijjarto, ferm pe poziție: Nu vom sacrifica comunitățile maghiare

Guvernul ungar va continua să protejeze drepturile comunităţilor etnice maghiare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto în timpul unei sesiuni plenare a Forumului Parlamentarilor din Bazinul Carpatic (KMKF), reuniune desfăşurată vineri la Budapesta, transmite agenţia MTI.

Nu vom sacrifica drepturile comunităţilor ungare pe altarul vreunui interes geopolitic, indiferent de presiunile venite chiar şi din partea unui bun prieten, a spus şeful diplomaţiei ungare.

În ceea ce priveşte Ucraina, Szijjarto a asigurat că guvernul de la Budapesta nici măcar sub presiunea vreunui prieten mare sau puternic nu va renunţa la poziţia sa de a se opune desfăşurării summiturilor NATO-Ucraina şi de a nu sprijini aderarea Ucrainei la UE sau NATO atât timp cât guvernul de la Kiev continuă politica anti-maghiară.

Măsurile guvernului ucrainean faţă de comunitatea locală de circa 150.000 de etnici maghiari este contrară valorilor europene şi normelor internaţionale, a continuat ministrul ungar de externe, avertizând totodată că măsurile pe care Kievul intenţionează să le pună în practică pentru împărţirea acestei comunităţi în trei districte administrative distincte ar putea crea şi mai multe dificultăţi.

Vorbind despre politica externă a Ungariei, Szijjarto a menţionat că aceasta va continua să se axeze pe Europa Centrală, cu o atenţie specială acordată Bazinului Carpatic. El a apreciat că această regiune central-europeană a devenit motorul creşterii economice europene şi că o alianţă politică între ţările din această regiune este mai aproape ca oricând.

Şeful diplomaţiei ungare a mai spus că strategia guvernului din care face parte de a construi legături de prietenie cu vecinii în chestiuni practice şi pragmatice a îmbunătăţit condiţiile pentru etnicii maghiari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel