Ungaria, DECIZIE privind legea anti Soros

Soros
Soros

Președintele ungar Janos Ader a promulgat vineri noua lege referitoare la organizațiile neguvernamentale care beneficiază de finanțare externă, act normativ adoptat marți de parlamentul de la Budapesta, transmite MTI.

Nu văd nicio motiv de îngrijorare, de ordin juridic sau constituțional, care să împiedice publicarea legii, a spus șeful statului ungar.

Într-un comunicat de presă, Janos Ader afirmă că ONG-urile sunt actori 'respectabili și indispensabili' ai democrației și remarcă faptul că activitatea lor acoperă un spectru larg — de la promovarea drepturilor omului la protecția mediului și servicii sociale.

În Ungaria funcționează peste 56.000 de ONG-uri, iar 99% dintre ele nu vor fi afectate de noua legislație, a precizat președintele ungar.

Legea respectivă, care a provocat numeroase controverse, sporește controlul guvernamental asupra organizațiilor neguvernamentale care beneficiază de finanțare externă, proiect criticat de Uniunea Europeană și de ONU și care vizează în mod special organizațiile susținute de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Ce spune legea

Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanțări externe de peste 7,2 milioane de forinți (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept 'organizații susținute din străinătate'. În schimb, guvernul de la Budapesta susține că vrea să se asigure că există o mai mare transparență în ceea ce privește activitatea acestor ONG-uri, potrivit Reuters. ONG-urile și grupurile pentru apărarea drepturilor omului susțin că legea le stigmatizează și încearcă să le reducă la tăcere.

Examinarea proiectului legislativ adoptat marți de Budapesta, pregătit timp de mai multe luni, a fost amânată de mai multe ori pe fondul criticilor contra acestei măsuri considerate discriminatorii de către detractorii săi. Experții Consiliului Europei îi ceruseră Ungariei să modifice proiectul de lege, estimând că sancțiunile suportate de ONG-uri, în special posibila lor dizolvare, în caz de încălcare a legii sunt 'disproporționate', relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel