Ungaria joacă tare: blochează o declarație a NATO privind Ucraina

Ungaria s-a opus adoptării unei declaraţii comune a ambasadorilor statelor membre ale NATO cu privire la Ucraina întrucât documentul nu obliga această ţară să reintroducă drepturile de care fusese privată minoritatea maghiară, a anunţat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în cadrul Forumului Eurasia de la Budapesta, transmit MTI și Agerpres.

Peter Szijjarto s-a lăudat cu acest lucru miercuri, la Forumul Eurasiatic de la Budapesta.

Oficialul maghiar a explicat că Ungaria a depus mai multe propuneri de modificare a declarației comune a Consiliului NATO, care indicau că Ucraina ar trebui să îndeplinească obligațiile cu privire la minorități, în conformitate cu dreptul internațional. Mai multe propuneri, a spus el, s-au bazat pe principiile Consiliului Europei și ale ONU.

Ungaria, veto asupra declarației NATO



Întrucât aceste propuneri au fost respinse, „nu am avut de ales decât să impunem veto asupra declarației", a adăugat Szijjarto.

Szijjarto a spus că ţara sa nu este pregătită să sacrifice interesele unui număr de 150.000 de etnici maghiari din vestul Ucrainei de dragul unor considerente geopolitice.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii doi ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel