UPDATE Vulcanul Stromboli a erupt! Turiștii în stare de șoc. Lava se apropie de localități

Un vulcan de pe insula italiană Stromboli a erupt miercuri.

Un vulcan de pe insula italiană Stromboli a erupt miercuri şi a proiectat în aer cenuşă, a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie, citat de Reuters. Speriaţi de explozia neaşteptată, turiştii au ieşit în fugă din hoteluri.

Potrivit agenţiei italiene de ştiri ANSA, unii dintre aceştia s-au aruncat în mare. Am văzut explozia din hotel. S-a auzit un zgomot puternic, a declarat Michela Favorito, care lucrează într-un hotel din apropiere de Fico Grande, în estul insulei. Ne-am acoperit urechile, apoi un nor de cenuşă s-a ridicat deasupra noastră. Tot cerul e plin de cenuşă, e un nor destul de mare, a adăugat ea. Au fost consemnate incendii în vestul insulei, însă nu se cunoaşte deocamdată dacă există persoane rănite, notează Reuters.

Fiona Carter, turistă britanică aflată pe insula Panarea, la o distanţă de circa 27 de kilometri de Stromboli, a declarat că a auzit explozia. Ne-am întors şi am văzut un nor în formă de ciupercă ridicându-se din Stromboli. Toată lumea a fost în stare de şoc. Apoi lava roşie, fierbinte, a început să curgă pe munte spre mica aşezare Ginostra, a declarat ea pentru Reuters. Norul a devenit din ce în ce mai mare, alb cu gri. A învăluit Ginostra, iar acum a acoperit în întregime Stromboli. Mai multe bărci au fost lansate din Stromboli în larg, a adăugat ea.

Erupţie paroxismală

Expertul INGV Stefano Branca a declarat pentru Reuters că pe insulă a fost înregistrată o erupţie paroxismală, care are loc în momentul în care magma, supusă unei presiuni ridicate, explodează dintr-un rezervor subteran de mică adâncime. Acestea sunt evenimente de mare intensitate, destul de rare, a indicat el. Turiştii escaladează deseori vârful de 924 de metri pentru a privi în craterul vulcanului care aruncă deseori în aer roci topite. Nu se cunoaşte deocamdată dacă erau persoane în apropierea craterului la momentul erupţiei.

Potrivit site-ului geology.com, Stromboli este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă şi a erupt aproape continuu din 1932. Stromboli, locul în care s-a turnat în 1950 un film cu Ingrid Bergman, face parte din grupul Insulelor Eoliene şi a devenit în ultimele decenii o zonă preferată de vedete şi persoane bogate care doresc să îşi construiască o casă de vacanţă într-un loc exotic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel