Un sediu nou pentru Teatrul Nottara, o urgență pentru Gabriela Firea

Reabilitarea și consolidarea teatrelor bucureștene, construirea de noi amplasamente pentru desfășurarea activităților artistice, sprijinirea oamenilor de cultură sunt doar câteva dintre prioritățile mele în calitate de primar general al Capitalei, precizează Gabriela Firea.

"Știu foarte bine situația actorilor de la Teatrul Nottara, de șase luni, aceștia își caută disperați o scenă care să le aparțină în totalitate. S-au trezit în stradă după ce o expertiză tehnică a încadrat clădirea de pe Bulevardul Magheru, nr 20, în clasa de risc seismic gradul I. Au pierdut spectatori, au pierdut bani, au pierdut imagine.

Situația Teatrului Nottara cu o istorie impresionantă, de 69 de ani de activitate, trebuie rezolvată acum.
Soluții sunt, ne trebuie doar voință, implicare și dialog.

În acest sens, m-am întâlnit la sediul Teatrului Nottara cu Marinela Țepuș, directorul instituției, Mihaela Păun, directorul ARCUB și Traian Petrescu, directorul executiv al Direcției Cultură, Sport, Turism din cadrul Primăriei Capitalei, pentru a identifica cea mai rapidă și eficientă rezolvare a acestei probleme.
Amplasarea unei construcții metalice, ușoare, practic o sală de spectacole multifuncțională ar rezolva problema locativă a Teatrului Nottara.

În urma cercetărilor făcute și a discuțiilor avute, cel mai adecvat spațiu a fost desemnat Parcul Izvor.
Pentru că nu mai e timp de pierdut, ne-am deplasat la fața locului și am identificat zona cea mai potrivită pentru ca acest proiect să fie pus în practică cât mai repede posibil, în așa fel încât, nici un copac din parc să nu fie afectat.

În jumătate de an, sala de teatru va putea fi funcțională.
Până atunci, actorii Teatrului Nottara trebuie să aibă totuși unde să joace și să nu mai fie nevoiți să alerge prin tot Bucureștiul după o sală de spectacole.
Momentan, piesele teatrului sunt puse în scenă în zece locații: Palatul Cotroceni, Cercul Militar Național, Institutul Maghiar Ballasi, Teatrul de Artă, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Cortul Teatrului Țăndărică, Club A, Mall Băneasa.
Peste două saptămâni, conducerea Teatrului Nottara va primi rezultatul unei expertize noi care să certifice gradul seismic al clădirii.

[citeste si]

Prima expertiză din cauza căreia clădirea s-a ales cu bulină roșie s-a făcut pe baza unor date inexacte, pornind de la construcția imobilului care nu data din 1935 ci zece ani mai târziu.
Dacă imobilul va fi declasificat și va fi încadrat în clasa seismică gradul II, trebuie făcute toate demersurile pentru reabilitarea punctuală a teatrului, pe zonele sensibile, reabilitare ce poate fi făcută cu proprietarii în apartamente. Astfel, teatrul își va putea relua activitatea curentă odată cu deschiderea stagiunii 2016 – 2017, respectiv în luna septembrie 2016.

Am luat în calcul și situația în care declasarea nu va avea loc. Până la finalizarea construcției din Parcul Izvor, o soluție de avarie ar fi ca activitatea Teatrului Nottara să se desfășoare în sediul ARCUB de pe strada Batiștei.

Au fost multe discuții și în jurul acestei clădiri, fiind realizate două expertize, în ultimii zece ani, ce au avut verdicte diferite. Una încadra imobilul în gradul II de risc seismic, alta în gradul I.
Am vizitat și această sală de spectacole, o clădire construită în stilul Art Deco, încărcată de istorie.
În calitate de primar general, voi analiza toate documentele împreună cu toți factorii de decizie din cadrul Municipalității. Dacă pe baza documentelor, specialiștii în domeniu vor considera că vechiul sediu al ARCUB este funcțional, actorii Teatrului Nottara își vor putea desfășura activitatea artistică în acel spațiu până când noua sală multifuncțională din Parcul Izvor va fi gata.

Situația Teatrului Nottara nu este, din păcate, una izolată, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Evreiesc, Teatrul Bulandra, Teatrul Creangă sunt doar câteva exemple.
Avem oameni de o valoare culturală impresionantă, nu trebuie decât să-i prețuim și să le oferim condiții pentru a-și desfășura activitatea", a afirmar Gabriela Firea, candidatul PSD-UNPR la Primăria Capitalei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel