EXCLUSIV  Un produs de diplomație culturală: Femei remarcabile din România și din Peru

Femei remarcabile din România și din Peru
Femei remarcabile din România și din Peru

Ambasada Peru în România, Fundația Universitară „Carol I” și Editura Muzeului Național al Literaturii române au organizat marți, 3 decembrie (a.c.) la Biblioteca Centrală Universitară, în Salonul „Carol I”  lansarea cărții „Femei remarcabile din România și din Peru” coordonată de doamna Mireille Rădoi, președintele Fundației Universitare „Carol I”.

Ediția bilingvă româno-spaniolă editată de Muzeul Național al Literaturii Române, marchează 80 de ani de relații diplomatice între România și Peru, cu accent pe rolul semnificativ jucat în varii domenii din istoria celor două țări de 40 de personalități feminine, în etape diferite de timp.

Întâlnirea s-a bucurat de prezența Excelenței Sale doamna Maria Eugenia Echeverría Herrera, ambasadoarea Republicii Peru în România, E.S. Dl. Felipe Guillermo Alvarez de Toledo – ambasadorul Argentinei în România, a domnului Radu Safta - Director General al Departamentului pentru Afaceri Globale din cadrul Ministerului de Afaceri Externe, a directorului Arhivelor Diplomatice din cadrul MAE Doru Liciudar și a altor personalități din mediul diplomatic, cultural și științific. 

„Acest proiect a pornit de la ideea că trebuie făcut un pod între cele două culturi pentru că  uneori legăturile culturale dintre state pot fi chiar mai importante decât legăturile politice. Ne-am gândit că o carte este un produs care rămâne pentru totdeauna și care se va găsi mereu într-o bibliotecă, mereu disponibilă celor interesați. Cartea nu are un preț de piață, este o ediție limitată realizată pentru inimile noastre, dorindu-se o punte între cele două țări prin intermediul biografiilor acestor 80 de personalități feminine.” a declarat doamna Mireille Rădoi, președintele Fundației Universitare „Carol I”.

În alocuțiunea sa, doamna ambasador  Echeverría Herrera a ținut să salute prezența în sală a doamnei academician Maya Simionescu, una din personalitățile incluse în carte. De asemenea, ambasadoarea și-a arătat satisfacția pentru realizarea lucrării, ca semn aniversar al celor 80 de ani de relații diplomatice dintre cele două țări:

Anul trecut Biblioteca Națională din Peru și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” au semnat un memorandum de cooperare și unul dintre rezultatele sale este această frumoasă carte. Vrem să mulțumim doamnei Mireille Rădoi și echipei domniei sale pentru buna colaborare pe care a avut-o cu Biblioteca Națională din Peru dar și Muzeului Național al Literaturii Române pentru tipărirea cărții. Suntem conștienți cât de important este să menționăm rolul pe care l-au jucat în istorie anumite personalități feminine românce și peruviene pentru a depăși obstacole și pentru a influența în bine societățile din care au făcut parte. Această carte surprinde contribuțiile pe care 40 de femei românce și 40 de femei peruviene le-au avut în anumite domenii: politică, diplomație, jurnalism, drepturile femeilor, reforme sociale, știință, sport și artă. Menționez doar câteva nume: Micaela Bastidas, în Peru și tânăra Ecaterina Teodoroiu în România, un simbol al armatei române. De asemenea, în politică Lady of Cao, în Peru, și Regina Maria în România, poeta Elena Văcărescu, prima femeie membru al Academiei Române, iar în Peru María Jesús Alvarado etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel