Un nou „optzecist” – studii în onoarea profesorului Nicolae Manolescu, la 80 de ani

Un nou „optzecist” – studii în onoarea profesorului Nicolae Manolescu, la 80 de ani
Un nou „optzecist” – studii în onoarea profesorului Nicolae Manolescu, la 80 de ani

Muzeul Național al Literaturii Române și Facultatea de Litere, Departamentul de Studii literare vă invită marți, 14 ianuarie, de la ora 18.00, în Sala de Consiliu (Str. Edgar Quinet nr. 5–7, etaj I), la o întâlnire cu profesorul Nicolae Manolescu, prilejuită de lansarea volumului Un nou „optzecist". Studii în onoarea profesorului Nicolae Manolescu, la 80 de ani, apărut la Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2019.

„Pe 27 noiembrie 2019, marele critic, istoric literar şi eseist Nicolae Manolescu a împlinit 80 de ani. Cu această ocazie, Colectivul de Istorie a literaturii române din Departamentul de Studii literare al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti a realizat volumul Un nou „optzecist". Studii în onoarea profesorului Nicolae Manolescu, la 80 de ani, publicat la Editura Muzeul Literaturii Române (Bucureşti, 2019). Este un volum de tip „Festschrift", culegere de texte „în onoarea...", autorii contribuind cu studii din raza lor de specializare. Secţiunile din sumar: „Medievali, romantici", „Moderni, postmoderni", „Teoretice, metodologice", „Glosse universaliste şi comparatiste" şi, în final, „La aniversară", grupaj de texte despre Nicolae Manolescu. Volumul omagial reunește textele a 25 de autori români: Mircea Anghelescu, George Ardeleanu, Iulian Băicuș, Minodora Bucur, Ştefan Cazimir, Mircea Cărtărescu, Cosmin Ciotloş, Iulian Costache, Daniel Cristea-Enache, Cristina-Ioana Dima, Ștefan Firică, Ion Bogdan Lefter, Gabriel Mihăilescu, Mihai Moraru, Eugen Negrici, Liviu Papadima, Ioana Pârvulescu, Catrinel Popa, Sebastian-Vlad Popa, Simona Popescu, Magdalena Răduță, Emanuel Ulubeanu, Mircea Vasilescu, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir.

Nicolae Manolescu - 57 de ani de profesorat


Profesor din 1963 la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, profesor emerit după pensionare, conducător de doctorate şi-acum, la trecerea în etapa octogenariatului, Nicolae Manolescu şi-a împletit strâns cariera de exeget al literaturii cu cea de pledant în favoarea ei de la catedră, timp de peste o jumătate de secol, mai exact 56 de ani (şi numărătoarea continuă!).

Corpul profesoral al Catedrei de Istorie a literaturii române, ulterior de Studii literare româneşti, astăzi un „colectiv" (numeros) în interiorul Departamentului de Studii literare (emblemă generică, sub care sunt reunite şi fostele Catedre de Literatură universală şi comparată şi de Teorie a literaturii), îl omagiază ca pe o personalitate emblematică a filologiei, a literaturii şi a culturii noastre."

Protagonistul întânirii, acelaşi cu al cărţii: profesorul Nicolae Manolescu, arată MNLR într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel