Un nou an negru pentru presă. Jurnalişti ucişi în 2017

65 de jurnalişti, dintre care 50 profesionişti, ucişi în lume în 2017 relatează Agerpres.

Şaizeci şi cinci de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017, dintre care cincizeci profesionişti, şapte "jurnalişti-cetăţeni" (bloggeri) şi opt "colaboratori mass-media", potrivit bilanţului anual publicat marţi de Reporteri fără Frontiere (RSF) şi citat de agenţia France Presse.

Acest bilanţ face din 2017 anul cel mai puţin mortal în 14 ani pentru jurnaliştii profesionişti, notează ONG-ul cu sediul la Paris. Iar acest lucru se datorează unei protecţii mai bune a reporterilor, dar şi faptului că ţările periculoase "se golesc de jurnalişti".

Dintre cei 65 de jurnalişti (profesionişti şi neprofesionişti) ucişi în cursul anului, 39 au fost asasinaţi cu bună ştiinţă şi 26 au fost ucişi în timp ce îşi exercitau profesia. La fel ca anul trecut, Siria rămâne cea mai mortală ţară pentru reporteri cu 12 jurnalişti înregistraţi ucişi, înaintea Mexicului (11), Afganistanului (9), Irakului (8) şi Filipinelor (4).

Cea mai periculoasă ţară

Reporters sans Frontieres estimează că mai puţini jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017 faţă de anul trecut (79 ucişi anul trecut, în scădere cu 18% în acest an) datorită "gradului mai mare de conştientizare a necesităţii de a-i proteja mai bine pe jurnalişti şi multiplicării campaniilor în acest sens ale organizaţiilor internaţionale şi chiar ale mass-media". Dar şi faptului că "ţările devenite foarte periculoase se golesc de jurnaliştii lor".

"Mexicul este cea mai periculoasă ţară din lume pe timp de pace pentru reporteri", subliniază RSF.

În ţările cartelurilor de droguri, jurnaliştii care se ocupă de corupţia clasei politice sau crima organizată sunt aproape întotdeauna vizaţi, ameninţaţi sau chiar executaţi. Acesta a fost cazul lui Javier Valdez Cardenas, jurnalist veteran de 50 de ani, colaborator al AFP şi mass-media locale, asasinat la 15 mai.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel