Un jihadist de origine cecenă, arestat în Republica Moldova, a fost condamnat la zece ani de închisoare în Franţa

 Un cecen care primise cetăţenia franceză în 2008 a fost condamnat sâmbătă de o instanţă din Paris la 10 ani de închisoare, conform solicitării procurorilor care au susţinut că acuzatul fusese "emir" al unui grup jihadist din Siria, în 2013 şi 2014, transmite AFP.

Khassanbek Tourchaev era pasibil de o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. El a recunoscut că a fost în Siria, însă doar timp de trei luni, pentru a-şi căuta fraţii, "nu pentru război". "Nu am luptat, doar m-am apărat", a susţinut el în faţa instanţei.

Vineri seara, reprezentantul parchetului a recunoscut că dovezile au fost greu de obţinut şi că nu poate dovedi cu certitudine când a plecat jihadistul în Siria şi cât timp a petrecut acolo. Cu toate acestea, acuzarea a afirmat că cecenul a participat la lupte şi a instruit alţi combatanţi privind folosirea explozivilor. El este suspectat şi de a fi îndeplinit rolul de "emir" în cadrul Emiratului Caucazului, afiliat grupării Ahrar al-Sham din Frontul Islamic.

Tourchaev a explicat că a fost emir doar aproximativ cincisprezece zile, după ce predecesorul său a fost ucis în lupte şi era nevoie de un comandant. "Tinerilor le plăcea de mine şi mi-au cerut să preiau succesiunea", a arătat el.

Jihadistul a fost arestat în 2015, în Republica Moldova. Dosarul său a urmat un parcurs judiciar neobişnuit, întâi într-o instanţă corecţională, care ar fi putut pronunţa o pedeapsă cu închisoarea de maximum zece ani. Ulterior, parchetul general a apreciat că faptele cecenului constituie infracţiuni grave şi cazul a fost trimis în faţa juraţilor.

Reprezentantul procuraturii a arătat în faţa curţii că cecenul a avut "o copilărie aurită" în ţara sa natală, unde tatăl său a fost ministru în anii 1990. Jihadistul, acum în vârstă de 49 de ani, a ajuns în Franţa în 2002 şi a obţinut azil politic, iar după şase ani şi cetăţenia franceză. Din 2005, el a intrat în atenţia serviciilor de informaţii franceze din cauza extremismului său religios.

Tourchaev a declarat că este salafist, că acum este "pe calea lui Alah" şi că Siria este pentru el un subiect închis. Cecenul este poligam şi are mai mulţi copii, care locuiesc în Alsacia. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel