Un consilier de rang înalt demisionează din echipa secretarului de stat american Mike Pompeo (presă)

Diplomatul de carieră Michael McKinley urmează să îşi anunţe demisia din funcţia de consilier al secretarului de stat american Mike Pompeo, scrie vineri cotidianul Washington Post, preluat de Reuters.

McKinley a fost consilier politic al lui Pompeo din mai 2018. Anterior, el reprezentase Statele Unite ca ambasador în Brazilia, Afganistan, Columbia şi Peru.

Plecarea consilierului de rang înalt, care ar putea fi anunţată chiar vineri, survine în contextul implicării Departamentului de Stat în controversa privind relaţiile administraţiei de la Washington cu Ucraina, care au declanşat o anchetă în vederea suspendării preşedintelui Donald Trump.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au emis o citaţie pentru Pompeo, cerându-i să prezinte documente în cadrul anchetei. Principalul obiectiv al congresmenilor este convorbirea telefonică din 25 iulie între Trump şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Din rezumatul convorbirii, pus la dispoziţie chiar de Casa Albă, reiese că preşedintele SUA a făcut presiuni pentru anchetarea fostului vicepreşedinte Joe Biden, care este cotat cu şanse mari de a deveni candidatul Partidului Democrat la preşedinţia Statelor Unite, în alegerile din 2020.

Congresmenii au afirmat că Pompeo nu colaborează aşa cum i se cere prin citaţie.

McKinley nu a fost implicat direct în relaţia cu Ucraina, dar a făcut legătura între cancelaria secretarului de stat şi diplomaţii profesionişti, susţine Washington Post, ziarul care a anunţat demisia consilierului încă de joi seara.

Departamentul de Stat l-a împiedicat săptămâna aceasta pe ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, să depună mărturie în faţa comisiilor Camerei Reprezentanţilor implicate în anchetă. Diplomatul a fost citat din nou pe 16 octombrie.

Fosta ambasadoare americană la Kiev, Marie Yovanovitch, urma să se prezinte vineri în faţa comisiilor respective.

Reuters nu a reuşit să îl contacteze imediat pe McKinley pentru comentarii despre ştirea din Washington Post şi nu a obţinut o reacţie nici din partea Departamentului de Stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel