UE-Mercosur. Spania nu vrea blocarea acordului de liber schimb

Dan Carp / 25 aug 2019 / 09:36
Steagul Spaniei
Steagul Spaniei

Spania ''nu împărtăşeşte poziţia de blocare a acordului'' comercial de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Mercosur, propusă vineri de preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva Braziliei, a declarat sâmbătă preşedinţia guvernului spaniol într-un comunicat citat de AFP.

"Spania a fost în fruntea ultimului efort de a semna acordul UE-Mercosur care va deschide oportunităţi enorme pentru cele două blocuri regionale", a indicat Madridul, respingând un ''blocaj al ratificării'' controversatului tratat de liber schimb.

Vineri, un purtător de cuvânt al guvernului german a estimat deja că opoziţia faţă de un acord între UE şi Mercosur ''nu este răspunsul potrivit'' la incendiile din pădurea amazoniană din Brazilia.

În ajunul deschiderii summitului G7 de la Biarritz (Franţa), preşedintele francez l-a acuzat pe omologul său brazilian Jair Bolsonaro că a ''minţit'' despre angajamentul său faţă de mediu şi a evocat lipsa de acţiune a acestuia privind schimbările climatice, între care incendiile'' în pădurea amazoniană.

Macron a anunţat vineri că, în aceste condiţii, Franţa se va opune Acordului de liber schimb UE-Mercosur.

Madrid şi-a exprimat dezacordul.''Pentru Spania, obiectivul de combatere a schimbărilor climatice este un obiectiv prioritar, dar considerăm că, prin aplicarea clauzelor de mediu ale acordului, putem avansa şi nu prin propunerea unei blocări a ratificării sale care ar izola ţările Mercosur'', potrivit guvernului spaniol.