UE și SUA nu se ating de apropiații lui Putin. Vezi "lista neagră" a oficialilor ruși și ucraineni sancționați de Vest

Ca urmare a referendumului prin care Crimeea, susținută de Rusia, a decis să se rupă de Ucraina, SUA au impus sancțiuni economice pentru 11 oficiali ruși și ucraineni, iar UE a luat măsuri așijderea pentru 21 de astfel de persoane. Sancțiunile presupun restricții de călătorie și înghețarea activelor, dar deși oficialii SUA susțin că aceste măsuri sunt cele mai dure de după încetarea Războiului Rece, Vestul este acuzat că nu a luat în vizor oamenii de decizie ai Kremlinului sau cercul de apropiați ai lui Putin.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, este cel care a anunțat, luni, măsurile decise de UE, urmând ca lista cu numele celor 21 să fie dezvăluită numai după ce va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

• Cei 7 oficiali ruși vizați de sancțiunile președintelui american Barack Obama sunt următorii:

- Vladislav Surkov, consilier prezidențial

- Sergey Glazyev, sfătuitor prezidențial

- Leonid Slutsky, deputat al Dumei de stat

- Andrei Klishas, membru al Camerei superioare a Parlamentului rus (Consiliul Federației)

- Valentina Matviyenko, șefa Camerei superioare a Parlamentului rus

- Dmitry Rogozin, vicepremier

- Yelena Mizulina, deputat al Dumei de stat

• Pe lângă aceștia, trezoreria SUA a impus sancțiuni față de 4 persoane ucrainene, "pentru acțiunile sau politica lor care a amenințat pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei și care a subminat guvernul Ucrainei:

- fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici

- doi lideri ai autorităților din Crimeea, Sergey Aksyonov (premier) și Vladimir Konstantinov

- fostul șef de personal al președintelui Ucrainei, Viktor Medvedchuk

Vestul nu se atinge de șefii marilor companii ruse

Statele Unite ale Americii susțin că au țintit ideologi cheie și arhitecți ai politicii Rusiei în Ucraina, dar de pe listă lipsesc oameni din cercul de apropiați ai președintelui Vladimir Putin sau decidenți importanți. "Lista neagră" alcătuită de Obama nu-i include, de exemplu, pe șeful Gazprom, Alexei Miller, pe directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin, sau pe șeful de personal al liderului de la Kremlin, Sergei Ivanov.

Este posibil ca unele nume de pe lista care urmează a fi publicată de UE să coincidă cu nume vizate de măsurile punitive ale SUA. Totodată, din cauza binecunoscutei dependențe a UE de gazul și petrolul rus, este de așteptat ca sancțiunile europenilor să nu se îndrepte către șeful Gazprom.

"Tovarășul" Obama, ironizat de Rogozin

Vicepremierul Rogozin, celebru pentru retorica sa belicoasă și intensa activitatea de pe rețelele de socializare, l-a ironizat pe președintele Barack Obama pentru că l-a inclus în rândul celor sancționați. "Tovarășe Barack Obama, ce ar trebui să facă cei care nu au conturi sau proprietăți în străinătate? Sau nu te-ai gândit la asta", a scris Rogozin pe Twitter, oficialul rus care a inflamat spiritele și la București, după ce l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că încearcă să anexeze Republica Moldova.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel