UE, decizie privind interzicerea extinsă a folosirii plasticului

Uniunea Europeană se pregătește pentru a interzice folosirea plasticului în mult mai multe domenii, inclusiv la cosmetice.

UE intenționează să interzică 90% din microplasticul adăugat produselor, inclusiv cosmetice, detergenți și vopsele. În fiecare an, Europa eliberează o cantitate de microplastic echivalentă cu de șase ori cantitatea care plutește în faimosul "Marea de Gunoi din Pacific", relatează The Independent.

Conform noilor proiecte de legi propuse de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (EChA), 400.000 de tone de plastic poluant ar fi eliminate în decurs de două decenii. Fragmentele mici de plastic au fost privite ca o amenințare semnificativă pentru creaturile marine în timp ce încearcă să supraviețuiască în ecosistemele marine.

Microplasticul a fost găsit de-a lungul tuturor faliilor oceanice adânci de sub gheața din Arctica, iar odată ce acestea intră în mediul înconjurător acești poluanți pot persista de mii de ani. Marea Britanie a implementat anul trecut o interdicție limitată asupra microplasticului, care vizează produse de îngrijire personală, inclusiv produse de spălat și paste de dinți.

Citește și: Deşeuri din plastic, Pacific. Inițiativă pentru colectarea lor

Lider în schimbarea culturii globale

Conform sursei citate, EChA declară că măsurile care se așteaptă să se transforme în lege până în 2020 sunt mai cuprinzătoare în ceea ce privește interzicerea plasticului inutil din articolele de consum.

"UE devine rapid un lider în schimbarea culturii globale, pentru a o ține departe de plasticul risipitor", a declarat Elise Vitali, responsabilul cu politici chimice pentru Biroul European de Mediu. "Microplasticul este una dintre aceste probleme vaste, dar invizibile, o amenințare în jurul nostru și în noi.”

Interdicția propusă face parte din strategia UE privind materialele plastice, care propune introducerea, până în 2021, a unor interdicții progresive privind plasticul de unică folosință, inclusiv farfuriile, tacâmurile, paiele și discurile demachiante de bumbac. ONG-urile au salutat noua acțiune, deși au declarat că se acordă o perioadă prea mare pentru ca sectoarele respective să respecte interdicția. Cele mai multe produse vor fi beneficia de între doi și șase ani pentru a fi elimina treptat fragmentele din plastic.

Propunerea va fi supusă consultării înainte de a fi votată la începutul anului 2020.

Citește și: Focă având o pungă pe cap, dezbatere furtunoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel