UE condamnă ofensiva forţelor mareşalului Haftar asupra capitalei libiene Tripoli şi cere încetarea imediată a focului

Uniunea Europeană a condamnat luni ofensiva desfăşurată de forţele mareşalului Khalifa Haftar asupra capitalei libiene Tripoli, considerând-o o ameninţare pentru securitatea internaţională, şi a chemat la o încetare imediată a focului în Libia, transmite AFP.

'Atacul militar al LNA (Armata naţională libiană) asupra Tripoli şi escaladarea (ostilităţilor) care a urmat în interiorul şi în jurul capitalei constituie o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională şi ameninţă şi mai mult stabilitatea Libiei', au avertizat miniştrii de externe ai statelor UE, într-o declaraţie comună la finalul reuniunii de luni de la Bruxelles.

'UE cheamă toate părţile să pună în aplicare imediat o încetare a focului şi să coopereze cu Naţiunile Unite pentru a asigura o încetare completă şi globală a ostilităţilor', se spune în declaraţie. Miniştrii europeni mai avertizează că 'atacurile nediscriminatorii împotriva unor zone rezidenţiale dens populate pot constitui crime de război, iar cei care încalcă dreptul internaţional umanitar trebuie să dea socoteală'.

Declaraţia comună insistă, totodată, asupra 'angajamentului de respectare a embargoului privind vânzările de arme' către Libia. Însă, pentru a impune respectarea acestui embargou, europenii ar trebui să decidă trimiterea de nave de luptă în Mediterana în cadrul operaţiunii militare Sophia. Mandatul acestei operaţiuni a fost prelungit până la 30 septembrie, dar mijloacele navale au fost retrase, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel