UE, acord istoric. Coita îi cere lui Iohannis DECLASIFICAREA: Cu ce a venit Orban la masă?

Alex Coita / Foto Facebook
Alex Coita / Foto Facebook

Alex Coita, co-preşedintele Platformei Social Liberale, cere explicații atât PNL-ului, prin reprezentanții săi de la Guvernare, cât și președintelui Klaus Iohannis, pentru a vedea cum a stat România la masa negocierilor, la Bruxelles. 

”Bruxelles-ul a trecut la nivelul următor și România încă se joacă cu termometrul în nisip.

Uniunea Europeană a ajuns săptămâna asta la un acord istoric, care va schimba viețile fiecăruia dintre noi. Vreau să-l întreb pe Președintele Iohannis: ce au făcut autoritățile pentru a se ajunge la acest acord istoric? Vă solicit, domnule Președinte, să puneți la dispoziția publicului elementele declasificate ale contribuției României la negocierile privind Acordul european. Care a fost punctul nostru de vedere? Cum a fost negociat?

Am avut vreo contribuție sau am stat pe margine ca băieții mai mici care stau și sparg semințe pe margine în timp ce cei mari joacă fotbal?

Pe zi ce trece, România, cu Orban la Palatul Victoria e din ce în ce mai ruptă de Europa. Suntem pe dinafară de la marile decizii care se iau la Bruxelles. A trecut o lună jumate de când am scris liderilor europeni și le-am cerut să vină cu o schemă de împrumut garantat în solidaritate de toți membrii UE, care să ne permită să ne reconstruim țara după criză. La câteva zile, am venit și cu proiectul de țară România mea de 10, în care detaliam pe capitole bugetare alocările celor 25 de miliarde de care avem nevoie.

Îl întreb pe Președintele Iohannis: care a fost contribuția României la această dezbatere? Cu ce a venit Orban la masă când s-a discutat la Bruxelles soluția pentru România? Că în presă nu a ieșit cu nimic, doar niște bâlbe penibile.

Păi e posibil, domnilor guvernanți, când țara arde voi să monopolizați agenda publică cu subiectul PENIBIL al termometrelor, care nu doar că nu ajută pe nimeni (este doar o formă fără fond!) dar și riscă să genereze discriminări, pentru că legea e prost făcută (a devenit notorie povestea tânărului cu abces la o măsea care nu a putut intra în farmacie să-și ia antibiotic pentru că avea febră)?

Spuneți că ajutați IMM-urile să ia credite, dar reiese că proiectul este o VRĂJEALĂ pentru că nu iau credit decât puțini, foarte puțini dintre solicitianți, cu toate garanțiile voastrede stat!

Între timp, crește frustrarea românilor referitoare la Europa: nu luăm destui bani, când îi luăm se duc la șmecheri, suntem ținuți afară din Schengen iar românii noștri sunt tratați ca sclavi în Germania, unii se îmbolnăvesc și mor.

UE nici nu poate înlocui politicienii slabi și incompetenți de la noi, nici nu poate acționa în interesul României atunci când ai noștri nu o face, pare că nu înțelege nevoile noastre și că lucrează doar pentru „cei mari." În aceste condiții, e normal să devenim tot mai euro-sceptici.

ȘI TOTUȘI! Lucrurile se schimbă. Atunci când am scris lui Merkel și Ursulei von der Leyen, lucrurile erau pe muchie de cuțit. Statele nordice, cu suflet de contabil și gândire de magazioner, riscau să blocheze prin încăpățânarea lor 70 de ani de integrare europeană.

Și totuși! Merkel a înțeles că degeaba produci, dacă nimeni nu are bani să-ți cumpere marfa.

Planul decis săptămâna asta la Bruxelles este mai mic decât avem nevoie -- 500 de miliarde de euro înseamnă 3% din PIB-ul UE 27, în condițiile în care nemții au injectat deja în economia lor 15% din PIB. Este mai mic, dar este un început, și un început spre un proces de federalizare a UE, în sensul în care să existe un mecanism real și independent de statele mari care să-i ridice pe cei mai săraci, cum suntem noi esticii și sudicii.

Noi am propus acum o lună jumate o formulă prin care să putem lua bani de pe piețele financiare cu garanția TUTUROR statelor UE, adică să avem 26 de giranți care să ne ajute să ridicăm bani repede și la dobânzi mici.

Merkel cu Macron au venit cu ideea ca însăși UE, ca entitate de sine stătătoare, să garanteze acești bani -- nu statele membre. Asta înseamnă 3 lucruri:

- UNU: Bruxelles-ul va putea să se împrumute direct fără să ceară voie de la Merkel

- DOI: Bruxelles-ul va avea un buget mai mare pe care să-l poată da celor săraci, creșterea în primă fază e de 180 de miliarde de euro

- TREI: Bruxelles-ul poate să emită obligațiuni la fel ca un stat suveran.

IAR ASTA E BINE! Pentru că în formula de până acum, aveam o iluzie de UNIUNE atunci când doar cei mari de fapt dictau. Așa, chiar va exista un „fond de rulment" care va fi folosit fără să ceară voie de la Berlin sau Paris. Iar acești bani vor merge să-i ajute pe toți, cu precădere pe cei mai săraci.

În momentul în care am scris lui Merkel, opțiunile UE erau două: destrămare sau federalizare. Destrămarea UE însemna că România revenea în deșertul geopolitic unde am stat toată istoria noastră, la intersecția dijntre imperii.

Federalizarea însemna că puterea mergea de la statele mari la „centru", adică la birocrații de la Bruxelles, care așa robotici cum sunt ei sunt ghidați de reguli stricte și mai greu influențați de lăcomia și interesele unor țări.

Din aceste două opțiuni, aleg a doua! Iar noi hai să ne apucăm de treabă pentru că avem atâtea de făcut în țara asta!” a scris Alex Coita pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel