UDMR îi răspunde Adrianei Săftoiu, după acuzaţiile de blocare a legii Limbii Semnelor Române

surdomuti
surdomuti

UDMR îi răspunde deputatei liberale Adriana Săftoiu după ce aceasta a lansat acuzaţii de blocare a legii Limbii Semnelor Române. 

„Eu am o stimă pentru doamna Săftoiu și, probabil, nu a înțeles care e problema în această chestiune a Limbii Semnelor Române. Întrebarea pe care nu și-a pus-o este dacă persoanele surdo-mute în România au dreptul constituțional la identitate, etnie, sau nu. Dacă au acest drept, atunci înseamnă că pot avea etnia maghiară și, având un limbaj al semnelor diferit de cel român, trebuie să aibă dreptul să învețe limbajul semnelor aferent limbii maghiare. Sper să ne putem înțelege cu doamna Săftoiu, care este o femeie deschisă, dar și cu ceilalți colegi, pentru a avea această prevedere absolut normală în lege, și anume să li se permită copiilor maghiari surdo-muți să folosească limbajul semnelor conform limbii materne. Azi, toți copiii surdo-muți trebuie să învețe limbajul semnelor limbii române, deși mulți nu o vorbesc, fiind de altă etnie", a spus Szabo Odon pentru Mediafax. 

Probleme pentru maghiarii cu deficienţe 


Acesta a subliniat că Adriana Săftoiu a afirmat în plenul Parlamentului că o persoană cu deficiențe de auz care învață limbajul semnelor în limba engleză nu va putea comunica în acest mod cu o persoană din România, deoarece limbajul semnelor este diferit pentru fiecare limbă.

„Dacă este adevărat ce a afirmat doamna Săftoiu, prin această lege se interzice membrilor surdo-muți ai comunității maghiare din România să aibă dreptul la identitate. Aceasta este problema pe care încercăm să o rezolvăm, noi nu suntem împotriva legii, împotriva acestor persoane de a avea interpret. Este un drept constituțional la identitate, pe care doamna Săftoiu l-a interzis surdo-muților de etnie maghiară din România. Poate este o nuanță pe care dânsa nu a înțeles-o sau nu a vrut", a explicat Szabo Odon.

Potrivit acestuia, un copil surdo-mut dintr-o familie maghiară din România nu s-ar putea înțelege niciodată cu o rudă surdo-mută din Ungaria, pentru că ar învăța doar Limbajul Semnelor Române, care este diferit de cel maghiar.

„Și acel copil surdo-mut maghiar are dreptul la identitate, este parte a unei culturi", a subliniat deputatul UDMR.

Adriana Săftoiu i-a acuzat, pe pagina sa de Facebook, pe liderii UDMR, că se opun recunoaşterii Limbii Semenlor Române ca limbă maternă pentru persoanele surde sau cu deficienţe de auz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel