Ucraina, Legea educației. Românii din Cernăuți, întâlnire cu ministrul Educației

Foto: bucpress.eu
Foto: bucpress.eu

Membrii comunităţii româneşti din Cernăuţi vor avea, la sfârşitul acestei săptămâni, o întrevedere cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevich.

Aceștia discuta pe tema legii care restricţionează minorităţilor studierea în limba maternă, a declarat directorul Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", Vasile Tărâţeanu. 

Potrivit acestuia, întâlnirea va avea loc la Cernăuţi, la discuţii urmând să participe aproximativ 40 de persoane, printre care şi reprezentanţi ai sistemului de învăţământ din regiune. 

Discuţiile dintre minoritatea română şi oficialii Ministerului Educaţiei va avea loc la câteva zile după protestul etnicilor români, care a avut loc, marţi, la Cernăuţi, scrie Agerpres.

"Protestele sunt nu numai normale, ci absolut necesare. Trebuia demult să le facem, dar le-am făcut acum după ce preşedintele Ucrainei a comis o greşeală enormă semnând această lege care încalcă Constituţia Ucrainei. Prevederile constituţionale prin care învăţământul în limbile minorităţilor naţionale este garantat.

Ieşirea în stadă a profesorilor, a părinţilor, a bunicilor, a liderilor societăţilor culturale româneşti care a avut loc ieri a fost ieşire necesară şi deosebit de importantă pentru noi comunitatea românească şi chiar pentru conducere, ca să vadă atitudinea unei comunităţi naţionale, una dintre cele mai importante din Ucraina, care numără peste jumătate de milion de oameni, referitor la noile legi care au fost adoptate sub presiunea formaţiunilor politice ultranaţionaliste şi şoviniste ucrainene", a afirmat Tărâţeanu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel