Urmărește emisiunea live


Ucraina, încă un pas pentru trecerea parohiilor la noua Biserică Ortodoxă

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a promulgat o lege care modifică legislaţia referitoare la subordonarea organizațiilor religioase și procedura de înregistrare a acestora ca entităţi cu personalitate juridică, adoptată de Parlament pe 17 ianuarie 2019.

Potrivit iniţiatorilor acestei legi, modificarea legislativă nu afectează dreptul de proprietate al comunităților religioase. "Decizia care ar aduce modificări în privinţa subordonării comunităţii religioase unui anumit centru duhovnicesc va trebui să fie luată de cel puțin două treimi din numărul membrilor comunității respective", se arată, printre altele, în proiectul de lege adopat de parlamentarii ucraineni.

"Partea comunității care nu este de acord cu decizia de a trece în subordinea unui alt centru duhovnicesc are dreptul să formeze o nouă comunitate și să încheie cu proprietarul (utilizatorul) un acord cu privire la procedura de utilizare a clădirii religioase și a proprietăților aferente", se arată în document.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat, pe 5 ianuarie, Tomosul (decret) privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, marcând, astfel, separarea acesteia de Biserica Ortodoxă a Rusiei, potrivit romania-actualități.ro.

"Recunoaștem și stabilim în interiorul granițelor teritoriului Ucrainei biserica autocefală ca fiică a noastră spirituală și chemăm bisericile ortodoxe din întreaga lume să o recunoască drept soră și să o pomenească sub numele de Sfânta Biserică a Ucrainei. Aceasta are reşedinţa în orașul istoric Kiev și nu poate numi episcopi sau înfiinţa parohii dincolo de frontierele statului. Îi acordăm privilegiile și toate drepturile suverane aparținând autorității bisericești autocefale", se arată în decretul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Vezi si: Rusia, avertisment dur Ucrainei: Vom apăra interesele ortodocșilor în caz de tulburări religioase

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel